more...

Friday, March 11, 2011

baked meringue

>>po dio mereng mereng tue..
>>meringue laa kak enon..
>>huhuhu..meringue nie salah satu mende fevret aku..

>>WIKIPEDIA cakap, maksud meringue ialah: a type of dessert made from whipped egg whites and sugar.

>>paham dok kak enon? ok in malay, meringue ialah sejenis pencuci mulut dibuat drp telur putih yg dipukul ngan gula..
>>itulah basic meringue..
>>oke bebel pjg je muke kak enon pon da berkerut..
>>jom ak bagi resepi n cara2..


BAKED MERINGUE

3 biji putih telur (xmo ade setitik pon kuning telor)
4 sudu besar gula halus
1 sudu kecik cuka makan
1 sudu kecik tepung jagung
pewarna-ikut suka

~putar putih telur sampai gebu..masukkan gula sikit semi sikit..
~pukul lagi sampai kowank terbalikkan mangkuk, meringue tu x bergerak..
~then masukkan cuka n tepung jagung..kacau perlahan guna senduk kayu..
~masukkan perwarna (sikit je)..then just kaco pusing2(bagi kaler tu nmpak beralun)..
~masukkan lam cup then bakar

or
~amek kertas minyak, lukis bulat n terbalikkan kertas tue..
~letak meringue tgh2 n bulatkn serupa dgn bentuk bulat yg kita lukis td..bakar..

so hasilnyer::
.
.
.




>>wahhh...aku suke!
>>n ianya menjadi fevret adik aku, MUHAMMAD FIKRI..
>>setengah loyang tu dia balun!
>>memang semut!

2 comments:

superb komen-ngomen