more...

Thursday, August 18, 2011

milk triffle pudding

>>aritu...jiran aku Mak Cik Ton bagi Swiss Roll..
>>tetibe datang idea nak buat Puding Triffle..
>>bahan lain dah ade just agar2 ngan fruit cocktail je xde...

>>esoknye time rehat g menapak ke kedai blakang opis beli agar2 n fruit cocktail nie...
>>eksited whoooooo nak buat..huhuhuhu...
>>rase nak berbuke ngan mende nie pon jadilah...-tapi beli jugak nasik kat bazaar-

>>ekceli ni 1st time nak buat..hehehehe..
>>sebelum nie myummi yang buat...memang mebeles laa!

>>so aku pon create laa resepi sendiri...
>>sebab ape MILK TRIFFLE PUDDING??sebab ak xgune tepung castard + susu cair..aku gune tepung jagung + susu UHT...tapi aku rase better gune tepung castard..lagi umpph!

>>jom tengok care nak buat..simple je kot...

MILK TRIFFLE PUDDING

bahan A
~1/2 swiss roll
~jus buah (dari 1/2 tin fruit cocktail)
~1/2 tin fruit cocktail

--potong Swiss Roll n susun dalam bekas..
--lembapkan dengan jus buah..
--susun fruit cocktail atas Swiss Roll yang lembap tu..






bahan B
~2 kotak kecil Susu UHT
~6 sudu tepung jagung/castard (boleh kurangkan kalau nak..jangan banyak sangat nanti jadi keras..menaip berdasarkan pengalaman :)
~2 biji telur
~4 sudu gula
~*sikit Essen Vanilla(xde sbb tu x isi)

--masukkan susu dalam periuk..tinggalkan sedikit susu dalam mangkuk untuk dikacau bersama tepung jagung/castard..
--panaskan susu dengan api yang kecik..
--campurkan baki susu dengan tepung jagung/castard..kacau sampai tepung larut/tidak berketul..
--pukul telur dengan gula sampai kembang..
--bila susu tadi dah mendidih, masukkan telur perlahan-lahan ke dalam susu panas tu sambil dikacau..jangan berhenti kacau nanti tak cantik..
--kemudian masukkan susu+tepung jagung..buat macam masukkan telur tadi..
--kacau sampai bancuhan masak n pekat..
--tuangkan kedalam mangkuk yang ada Swiss Roll tadi dan ratakan..
--tabur baki fruit cocktail atas bancuhan tadi..





bahan C
~1/2 paket agar-agar tali
~4 sudu gula
sedikit sirap
baki air fruit cocktail
*daun pandan (x isi sebb xde..hehhe)

--masak semua sekali sehingga mendidih n sampai agar2 larut..
--tapiskan dan tuang kedalam mangkuk Swiss Roll+bancuhan castard tadi sehingga penuh bekas tue..
--sejukkan n makan!(tunggu berbuke laa)

>>aku buat menjadi tapi ade beberapa kesilapan..
  • tepung jagung terlalu banyak sampai jadi keras..jgn risau resepi yang kat atas nie aku dah kurangkan..
  • aku gunakan Swiss Roll perisa nenas so xsedap rasenye...tapi orang dah bagi kan..(ekceli aku yg xminat nenas)

>>so lepas nie nak buat lagi n perbaiki kesilapan aku tuh!
>>so try laa k...sedap taw..!

8 comments:

superb komen-ngomen