faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Saturday, December 29, 2012

BUTTERSCOTCH CHEESECAKE


Ya Allah. aku rasa best sangat bila apa yang diidamkan, aku dapat buat and aku tersangatlaa puas hati. Selama ni aku tak taw apa yang aku teringin sangat nak makan. ada je yang aku teringin buat n teringin nak makan tapi tak taw apa. 


Aku masak itu, makan sikit, kenyang. Alhamdulillah tapi masih teringinkan sesuatu. masak lagi, teringin lagi. still tak puas hati. haa..kejadiannya, badan aku laa makin dipam-pam. masak, masak dan masak. teheee~


kelmarin, aku teringin sangat nak makan Butterscotch Cheesecake yang sebelum ni aku rasa aku penah makan kat Secret Recipe. tapi bila ditengok balik gambar, aku makan Creme Brulee Cheesecake & Butterscotch Pecan Cheesecake (rasa seakan-akan sama sebijik sejebon sekembar) kat SR n SR takde pon provide BUTTERSCOTCH CHEESECAKE semata. camne nih?


so resepi BUTTERSCOTCH CHEESECAKE pon di google. demn! takde resepi BUTTERSCOTCH CHEESECAKE? yang ada semua mcm SR punya. kek span with pecan. no no no. xmo xmo. nak tekstur cam creme brulee cheesecake but it is BUTTERSCOTCH CHEESECAKE. ggggrrrrrr~ maka aku pon berperang n nekad nak create resepi sendiri based on resepi butterscotch yang aku pernah buat dulu, and gabungkan dengan resepi chilled blueberry cheesecake by Kak Zai @teratak impian blogspot. click ^_^. akak saya share resepi based cheesecake dari akak. hehe. saya buang blueberry ganti dengan butterscotch sauce. n ada edit-edit sikit bahan yg digunakan berdasarkan bahan yang ada kat dapur saya. minta izin ya kak. Terima Kasih.


Jom usha resepi dari hasil kajian experiment derjah 5 aku. hehehe. Alhamdulillah menjadi. Terima kasih ya Allah. Risau jugak hati ni kalo-kalo tak menjadik experimen aku ni. Takut juga aku hidangkan kek ni pada Cik Tong Sam. no no no no. membazir! + myummi membebel. hehe. but aku nekad nak ambil risiko! Jom mengecheesecake!



BUTTERSCOTCH CHEESECAKE

Untuk based :
  • loyang springform
  • 180gm biskut marie (aku guna jenama Tiger. sedap!)
  • 90 gm butter - dicairkan dan disejukkan sebentar
~hancurkan biskut marie (diramas / diblender kering). gaul dgn butter hingga rata dan dipadatkan dimampatkan sampai takde ruang bernafas dlm loyang.
~sejukkan tempat ais selama 1 jam.

Buttersotch Sauce :
  • 1 cwn gula pasir
  • 6 sudu air
  • 2 1/2 cwn whip cream
  • 40 gm butter
  • 1 cwn susu segar
~letakkan gula dlm kuali. dengan api sederhana, biarkan hingga gula perang. jgn kacau or sentuh or goyang. biarkan dia sorang2 sampai perang. jangan hangus! just perang warna coklat pekat.
~masukkan air dan kacau rata. masukkan whip cream dan susu segar. kacau hingga gula larut dan pekat sedikit.
~masukkan butter dan kacau hingga mendidih n pekat. tutup api.
~bahagi kepada 2. sejukkan. (1 bhg nak campur dlm cheesecake, 1 bhg utk topping)

Untuk Cheesecake :

BAHAN A -
  • 15 gm / 1 sk gelatine halal
  • 100 ml air panas
~tuang air panas dalam mangkuk. tabur rata gelatine. biar larut.
~kacau hingga semua larut. kalo tak larut, masukkan dalam microeave / guna kaedah double boiler.
~sejukkan sedikit.

BAHAN B -
  • 120 ml whip cream
  • 1 bhg butterscotch sauce
~putar whip cream hingga gebu. masukkan butterscotch sauce dan kacau kaup balik menggunakan senduk kayu/spatula.
~simpan dalam peti ais sehingga nak digunakan.

BAHAN  C-
  • 250 - 260 gm cream cheese ( aku beli jenama Tortura 250 gm so dia ade free extra 10 gm so aku gunalah semua sekali.)
  • 1 sudu jus limau
  • 100 gm gula halus - kurangkan jika tak suka manis
~putar cream cheese dan gula hingga gebu dan gula larut. pastikan cream cheese tak berketul
~masukkan jus limau dan putar hingga rata.

~satukan bahan B + C. kacau kaup balik sampai rata. masukkan bahan A. kacau hingga semua sebati.
~keluarkan based biskut dari peti. tuang adunan cream cheese dalam loyang. hentak-hentak perlahan sehingga rata.

Untuk topping :
  • chocolate chips/pecan/almond (ikut suka)
  • 1 bhg butterscotch sauce
~tabur chocolate chip atas cake. tuang butterscotch sauce dan ratakan.
~simpan dalam peti ais paling kurang 5 jam dan lagi sedap n feeling kalo simpan semalaman. yummeh!




Nak potong cheesecake ni pon ada cara taw. basahkan kain bersih dengan air suam.tekapkan sekeliling loyang. baru keluarkan cheesecake secara perlahan2. nak potong pulak, celup pisau dalam air panas, lapkan dan potong. baru cheesecake nampak cantik!


JEMPUT MAKAN! NYUMMMEHH!


17 comments:

  1. nampak sedap... rasa mcm nak makan je ni T__T

    ReplyDelete
  2. Tu BC yang sepotong dalam piring tu kakak punya ye... teriur dah nih!
    Tentang popia tu kan Faa, ada mitosnya yang tersendiri he he heh orang kata kalau yang membuatnya bertubuh langsing kurus popianya jadi kurus, kalau gempal badannya jadilah popia bulat-bulat pendek tapi itu hanya andaian saja.
    Agaknya bergantung kepada isinya juga kot, kalau kulit popia saiz sederhana kakak bubuh inti satu sudu 1/2, guna sudu makan. Lepas gulung macam biasa.

    ReplyDelete
  3. Tu BC yang sepotong dalam piring tu kakak punya ye... teriur dah nih!
    Tentang popia tu kan Faa, ada mitosnya yang tersendiri he he heh orang kata kalau yang membuatnya bertubuh langsing kurus popianya jadi kurus, kalau gempal badannya jadilah popia bulat-bulat pendek tapi itu hanya andaian saja.
    Agaknya bergantung kepada isinya juga kot, kalau kulit popia saiz sederhana kakak bubuh inti satu sudu 1/2, guna sudu makan. Lepas gulung macam biasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput makan kak..hehehe

      alaa akak...faa pon badan besar tapi popia still leper..camne?hehehe

      ok kak..thanks for the tips...

      Delete
  4. Faa terima kasih sudi follow blog mieza...mieza follow balik ye...Faa, mieza masih memerlukan participant untuk contest tu..tempeh dilanjutkan...jemput join...sempat lagi..mana tau menang... Masa dilanjutkan sehingga 1 Jan 2013 huwaaaaaa
    http://mothercooks.blogspot.com/2012/11/maggi-good-to-great-campaign.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi follow..Ya Allah kak..esok saya dah nak balik kampung n 1hb saya dah balik Melaka start final exam..tak sempat nak masak kak..saya memang teringiiiiin sangat nak masuk tapi tak sempat lagi..sedihnya.. :(

      Delete
  5. salam singgah kenal2
    mengancam je masuk sini dgn menu mabeles ni he he
    butterscotch kat SR tu memang sedap sampai ank sulong akak memang tak lepas peluang tiapkali nampak SR he hee
    tp jenuhlah kan, suh mama buat tak buat2 jg tp kalu yg gini cheese mama pun berkenan
    nk c/p resepi msk list insyaallah kot2 terrajin nanti ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal..heheh

      kan best kalo mama dia dapat buat..sebijik pon boleh abis kat dia..hehehe...untung kak...hehehe

      selamat mencuba!

      Delete
  6. Faaaaaa... Along datang ni dgn sebakul mapin pisang utk Faa makan kenyang2 waktu exam nanti! Wah, tahniah adikku dah boleh create resipi sendiri... fabulous! Mmg nampak best ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaa Along...mintak seketoi dpt sebakul...mekasih...hihihi

      Delete
  7. sedapnyerrr... tgk pun dah meleleh air liur ni.. camner?

    ReplyDelete

superb komen-ngomen