Alhamdulillah. menjadi apam balik aku even first time aku buat. hehehe. cuma tak beberapa nak crispy la. tapi still puas hati. melimpah ruah intinya. hehe. mula-mula aku tengok blog Mamasya terus teringin nak buat. tapi resepi dia guna all-purpose flour n aku plak ada tepung gandum je. jom tengok kejadian Apam Balik Rangup Mamasya yg sangat gojes..tak macam apam balik aku ni. gelap semacam je. hehe. click *_* . aku google resepi lagi n jumpa laa yang menggunakan tepung gandum kat MyResepi. thanks to Joyah sebab sudi share resepi. click #_# . Jom tengok resepi.
HOMEMADE APAM BALIK
Untuk kulit :
- 170 gm tepung gandum
- 100 gm tepung beras
- 30 gm tepung jagung
- 2 sk baking powder
- 1/2 sk soda bikarbonat
- 1/2 sk garam halus
- 2 biji telur ayam (besar)
- 1 sk esen vanilla
- 200-207 ml air
~gaulkan semua sekali hingga sebati & tidak berbintil. simpan dalam peti ais selama 3-4 jam / semalaman.
Inti (ikut suka) :
- sweet corn (dalam tin)
- gula
- kacang hancur (kasar) - aku guna almond
- butter
- coklat cip / coklat (bentuk duit)
- dll. :)
~panaskan non-stick pan. kecilkan api. tuang sesenduk adunan kulit apam balik dan ratakan.
~untuk apam biasa :
Untuk inti coklat (just susun n tabur je coklat cip..hehe) :
ni pulak inti pilihan adik aku, Abang-la. Blueberry Filling & Choc Chips. Erk~
No comments:
Post a Comment
superb komen-ngomen