more...

Thursday, February 14, 2013

Penne Carbonara


dah lama teringin nak makan carbonara ni. faa teringin nak makan dengan pasta angel hair (lagi halus dari spagetti) tapi adik-adik faa nak pasta penne. ikutkan aja. hehe. sebab diorang ada laa faa masak carbonara ni sebab kalau tinggal bertiga, memang takkan habis. faa pon cepat muak benda-benda cheezy n creamy ni. makan sesudu 20 sudu boleh lg..lebih dari tu faa muak.


resepi faa main campak-campak hasil dari tengok foodnetwork channel n afc. n usha blog-blog masakan, gabungkan yang mana patut ikut selera, jadilah resepi ni. selamat mencuba!


PENNE CARBONARA

  • 500 g pasta - faa guna penne - rebus dengan air + 3-4 sudu minyak + 1 sudu garam sampai empuk
  • 1 biji bawang besar - didadu halus
  • 5 ulas bawang putih - cincang halus
  • 4-5 biji cili api - ikut citarasa nak pedas mana. tak nak isi pon takpe. cincang halus.
  • 1 tin cendawan butang - dihiris
  • 1 tin (290 g) cheese and herbs creamy pasta sauce Prego / 7-10 keping cheesedale
  • 1 batang carrot - dipotong halus
  • 3-4 batang sosej - dihiris
  • 2-3 keping chicken luncheon (gantikan dengan apa-apa saja protein kegemaran)
  • 1/2 paket perencah nasi goreng cina adabi / 1 kiub ayam
  • 3 sudu tepung
  • 4 sudu butter
  • 4 cawan susu
  • air - jika kuah terlalu pekat
  • garam & lada hitam
  • parutan cheese untuk hiasan.
~cairkan butter. tumis bawang besar, bawang putih dan cili api sampai naik bau. tapi jangan sampai garing. masukkan tepung dan kacau rata. jangan sampai berketul.
~masukkan susu dan kacau selalu sampai mendidih. masukkan cheese Prego dan kacau hingga larut. masukkan serbuk nasi goreng cina adabi.kacau
~masukkan cendawan butang, carrot, sosej, chicken luncheon dan perasakan dgn garam dan lada hitam. biar hingga mendidih.
~jika terlalu pekat, tambahkan sedikit air. kacau rata. tutup api. tuang atas pasta dan tabur sedikit cheese. bon apetite!




4 comments:

  1. Selalu buat spagetti yang merah aje...tak pnah lagi buat carbonara...kalau buat pun mungkin letak cili api:)

    ReplyDelete

superb komen-ngomen