faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Tuesday, July 24, 2012

butterscotch bread pudding with custard sauce

haiiiiii..xmo makan dah. dah azan subuh dah ni. huhuhu. semalam berbuka apa ye korang? semalam aku berbuka dgn makanan tersedapp di dunia iaitu IKAN PEKASAM n PAIS IKAN PATIN n lagi bermakna lagi bila dapat berbuka dgn family terchenta. xsempat nak snap gambar sbb pelahap sgt. hohoho.

aku plak ditugaskan utk buat dessert. disebabkan abah aku ni beli roti tapi xde sape nak makan n expired date dia 25 julai ni haa, so myummi suruh buat pudding roti. aku on je memandangkan tgh xde idea lagi nak masak ape kann.




resepi sgt simple. hasil idea main agak aku je. aku buat ni dlm kuantiti yg banyak ye sebab nak habiskan sebungkus roti n dgn niat nak bagi kawan2 ummi n jiran tetangga rasa.




BUTTERSCOTCH BREAD PUDDING with CUSTARD SAUCE

sebugkus roti gardenia - bungkus kecik.
1/2 kotak besar susu segar - 500ml
1/2 tin susu cair
9 sudu gula
1/2 cwn air
50 gm butter
9 biji telur
beberapa titik essen vanilla
beberapa biji kurma - boleh ganti dgn apa2 je buah kering. ikut suka

~letak gula dlm pan. tuang air sekeliling gula. biarkan gula perang dgn api sederhana. pastikan jangan sampai hangit. cukup sampai gula larut dan menjadi perang
~tuang susu segar dan susu cair. kacau hingga larut. perlahankan api. 
~masukkan butter dan kacau hingga sebati. sejukkan. dah siap butterscotch kita.
~koyak-koyakkan roti dan susun dlm loyang. 
~pukul telur dgn esen vanilla hingga sebati. tuang adunan butterscotch tadi.kacau rata.
~tuang dalam bekas isi roti tadi. ambil garfu dan tenggelam2kan semua roti bagi semua roti dapat serap butterscotch dgn rata.
~racik kurma dan tabur atas puding roti.
~bakar 30-45 minit menggunakan api sederhana perlahan.
~sejukkan, potong dan makan dgn CUSTARD SAUCE.


CUSTARD SAUCE

1 tin susu cair
3-4 sudu gula
3 sudu tepung custard
setitik esen vanilla
sedikit air - isi jika adunan terlalu pekat

~masukkan semua bahan dlm periuk kecil. kacau rata. jgn biarkan tepung custard berketul.
~kacau atas api perlahan hingga mendidih dan sauce menjadi pekat sedikit.
~sejukkan dan hidang bersama puding roti.


dulu aku xsuke kurma. tapi rupanya sedp kalo makan dessert ade kurma ni. siyes. aku buat 2 loyang. 1 ade kurma n 1 xde. sedapp. korang try taw. simple je buat dia. x penat pon.


ni ada kurma

ni yang plain punye

9 comments:

  1. nmpak sedap! bleh la try nnti =)

    ReplyDelete
  2. saya kalau beli roti butterscoth tu tak sempat nak buat benda lain..makan gitu je dah licin..hehheh..klau buat puding mesti lagi sedap rasanya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. faa xpenah lg buat puding roti gune roti butterscotch..mesti lg sedap kn?nk try laa nnt..hihi

      Delete
  3. sedap..tapi awk bkr guna oven kan, brp suhu yg awk guna..nk try sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpasti laa faa guna brape sbb faa guna oven dapur gas..tp suhu tu sederhana je..

      Delete
  4. sedap..tp awk guna oven kan, brp suhu yg awk guna..nk try la..

    ReplyDelete
  5. sgt suka puding roti kastad nih.. apatah lagi guna butterscotch.. bertambah2 makan dbuatnyer

    ReplyDelete

superb komen-ngomen