Sebnarnya beberapa minggu lepas aku ngan kwn2 aku (spt nama diatas) pergi Aloq Staq, tempat cheq mengaji diploma zaman muda dulu nih. ni cheq p ngan kwn2 cheq sebab kami kena uruskan urusan tamat belajaq kami. alang2 dah pegi tu, banyak laa tempat2 yg kami p utk mengimbau kembali nostalgia time cheq ngan kwn2 cheq muda-muda dulu.
malas r nak cite lebih lanjut pasai memori tu. haha. biar cheq, eychah, dayah dan yg berpengalaman dgn kami je taw. huahua. retiss sgt.
alang-alang kami lama kat Aloq Staq, miss Linie ajak kami p umah dia. kitaorg pon xpenah jumpa dia lepas dia dah kawen ni. dia plak teringin nak rasa masakan aku. puas gak r tarik tali ngan miss Linie sbb aku nak rasa masakan dia tp dia nk rasa hak aku. hoho. disebabkan rasa hormat, aku ikutkn aje. hihi.
jgn tersalah pilih ye. yg tudung kuning tu Miss Linie kami. :)
berdasarkan barang asas (spaghetti, prego n daging cincang) yg miss sediakan, aku kene creative menggunakan bhn2 yg terdapat dlm peti ais beliau. pung pang pung pang kami menunjukkan skill kat dapoq. tiba2 dayah cadangkan letak mayones, sebab aku penah bagi dia rasa spaghetti letak mayo ni. aku pon ye tak ye jugak. teros laa buat. serius sedap. teros ade rase masam2 dia.
nak resepi? oke laa..meh aku bagi.hehehe. resepi campak-campak menggunakan bahan-bahan dlm peti ais.hehe.
SPAGHETTI BOLOG-MAYO-NESE
1/2 paket spaghetti - direbus dgn air+sedikit garam+butter/minyak sampai empuk
1 senduk cili blender(dah diblender dgn bawang besar n bwg putih)
sedikit minyak utk menumis
1 paket (500 gm) daging cincang
2 biji tomato - dicincang kasar
1/2 btol sos prego - nak letak 1 botol pon boleh
3 sudu besar sos cili
3-4 sudu besar mayones (dikacau dgn 3 sudu air hingga larut)
gula,garam, lada sulah
sedikit air rebusan spaghetti - ikut nak letak banyak mana. ikut suka kuah tu cair or tak
sayur pilihan (cendawan, capsicum, sayur campur,dll)- aku xletak sebab xde. hehe
~tumis cili blender hingga garing. masukkan tomato cincang dan daging cincang. biarh hingga daging masak.
~masukkan sos cili, sos prego, mayonese yg dah dibancuh dgn air (jgn letak mayones tu terus tanpa air, nnt dia berketul) dan kacau rata. biar hingga mendidih.
~kalau terlalu pekat, masukkan air rebusan spaghetti. kacau lagi. perasakan dgn sedikit garam, gula n lada sulah.
~masukkan sayur, kacau2 n tutup api.
~hidangkan bersama spaghetti, fried chicken ball n cheese.
gambar yg tersusun cantik molek tu telah di-plating-kan oleh miss Eychah. disebabkan aku dah pelahap, xsempat nak plating2 ni, teros ngap. hihi. sempat tgkap time tengah makan. oke laa kan?huhu. Si Dayah plak senyap dapat makan. sebab tgh lapoo..huhu.
by : miss Eychah.
by: me, yg pelahap. kuikui
again, me yg pelahap n Dayah yg langsung x ambil pedulik pasai plating2 ni..huhu
thanks a lot to miss Linie sebab sudi bagi kami berperang kat dapur dia. thanks to her husband too, Sir Faiz sbb menahan telinga je dgn kebisingankeriuhankekecohan kami. huhuhu. happening sgt taw!
Miss Linie n Sir Faiz
Salam ramadhan fa, mkn panas2 tabur cheese sedappp! tp hb kita bertentangan pulak dia kurang dgn tomato2 ni tp kita suke tomato berbanding yg creamy2 gituu, kalau guna pasta pun sedap kan :D
ReplyDeletesalam akak..huhuhu..faa plak xpenah rase lg yg creamy2 tu...nak try laa...
DeletePehhh bila baca entry ni tengah tengah nak masuk waktu brbuka ni, meleleh air luir habaq hanggg
ReplyDeletelap lap..hahahahaha
Deletesampai patah kerusi ye faaa
ReplyDeletesampai patah kerusi ku yeee
ReplyDeletetu dayah miss..bkn saya..hihi
Delete