faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Tuesday, January 29, 2013

Meringue Bread Pudding with Vanilla Sauce


selamat petang semua. dah lunch? apa menu untuk minum petang hari ni? kalo xde idea nak buat apa, nah aku ada resepi baikkkk punya yg aku create untuk minum petang semalam. ohsemm sangat rasa dia. gabungan meringue + bread pudding + vanilla sauce. perghh. teranggkat! hihi.


mula-mula memang aku cadang nak buat puding roti biasa je. tapi macam bosan la. pikir punya pikir aku try laa telur putih tu aku jadikan meringue then baru campur dengan adunan bread pudding. n walla! its work and worthy! jom tengok resepi.


MERINGUE BREAD PUDDING WITH VANILLA SAUCE

  • 4 biji putih telur
  • 3 biji kuning telur
  • 2 cwn susu segar
  • 5 sudu gula
  • 1 sk essen vanilla + 1 sk esen vanilla
  • 1/2 cwn chocolate chips
  • 4 keping roti gardenia
  • sedikit butter
~panaskan oven 160C.
~putar putih telur dengan mixer sampai jadi meringue, gebu dan bertanduk (bila terbalikkan mangkuk, putih telur tak tumpah). masukkan 1 sk esen vanilla dan putar sekejap.
~koyakkan roti gardenia dan letak dalam mangkuk.
~satukan kuning telur, susu segar, gula, 1 sk esen vanilla dalam cwn. pukul dgn garfu sehingga gula larut.
~tuang adunan dalma mangkuk roti. tenggelamkan semua dan pastikan setiap roti serap adunan kuning telur. biarkan 10 minit.
~masukkan adunan roti dalam meringue. kaup balik hingga sebati.
~sapu loyang dengan sedikit butter hingga rata. tuang adunan dalam loyang.
~bakar secara waterbath (letak dulang adunan dalam 1 dulang besar berisi air panas) suhu 160C selama 35-45 minit atau hingga masak.



VANILLA SAUCE

  • 1 biji kuning telur
  • 1 cwn susu
  • 2 cwn susu cair
  • 1/2 cwn air - isi kalau sos terlalu pekat.
  • 1-2 susu tepung kastard - kalau dah pekat, cukup 1 sudu
  • 1 sk Esen Vanilla
  • 3-4 sudu gula halus
~kacau semua bahan dan tapis kan dalam sauce pan/periuk kecil
~kacau dengan whisker sehingga pekat dan mendidih dengan api perlahan. pastikan sentiasa kacau untuk elakkan sos hangus.
~sejukkan dan hidang bersama Meringue Bread Pudding!







10 comments:

  1. selama ni akka buat puding roti biasa ja...nanti nak try versi ni pulak..:)

    ReplyDelete
  2. Rajinnya Faa sediakan hidangan petang...mmmmm nampak sungguh yummy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena rajin laa akak sebab duduk rumah tak buat pape..hehehe...

      Delete
  3. akak tabik dgn faa sbb rajin create new recipe & yg paling best tu... semua pun menjadi dengan sedapnya! hehe... mmg special ler puding ni.. ada meringue yg ala2 pavlova dah kot kat atasnya tu.... mesti sedap banget kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak tapi faa masih belajar dengan akak2 blogger masakan yg lagi hebat dari faa...hehehe..akak try laa...memang heaven sgt rasa dia..heehehe

      Delete

superb komen-ngomen