hai..dah lunch?mesti la dah kan. nak dekat pukul 4. kecuali baru bangun la. hehe. jom makan nasi ayam penyet. kali ni faa puas hati sebab rasa sambal dia sebijik sama dengan sambal ayam penyet kat food court apartment faa kat Melaka. terangkat! rasanya ni laa resepi asal sambal ayam penyet kot. rasa macam kat ayam penyet AP pon ada jugak. hehe. perasan!
terima kasih banyak-banyak pada my sifu, kak Amie sebab sudi share resepi sambal ayam penyet yg ohsemm ni. tapi faa ada ubah sikit laa. faa gantikan ikan bilis dengan udang kering sebab ikan bilis sudah kehabisan stock n faa tambah sedikit perahan limau nipis. sorry ya Kak Amie derhaka sikit pada resepi. tapi rasa dia tetap ohsemm! jom tengok kejadian ayam penyet Kak Amie yg sangat berlainan n unik drp nasi ayam penyet biasa. nasi Kak Amie gunakan nasi goreng dan ayam plak Kak Amie bakar. nampak sedap sangat. nanti faa nak try plak, Insyallah. jom tengok. click (#_#)
jom tengok resepi ayam penyet versi makcik food court AYM(apartment yayasan melaka) atau dikenalai sebagai AYAM. hehe. no tempe, no sambal hitam, n no tauhu. just nasi putih + ayam goreng + sambal ayam penyet ohsemm+salad n tomato +sup. tapi sup makcik tu kosong. aku makan dengan sup siam! pergghh jawa+siam.hehe.
SAMBAL AYAM PENYET (KAK AMIE)
- 15 biji cili merah
- 10 biji cili api merah - bergantung pada citarasa. nak pedas tambah lg, xnak pedas kurangkan or takyah guna langsung..hehe
- 3 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 3 biji tomato besar
- 1 inci belacan
- 1 genggam ikan bilis (faa substitute dgn 1 genggam udang kering)
- 3 sudu besar gula melaka
- garam - ikut rasa
- 1/2 biji jus limau nipis - faa tambah
- 3 sudu air - faa tambah
- minyak untuk menggoreng secukupnya
~hiris cili merah, cili api, bawang besar, bawang putih dan tomato. panaskan minyak.
~goreng ikan bilis hingga garing. angkat dan toskan.
~gunakan minyak yang sama dan goreng belacan hingga naik bau. toskan (toskan semua bahan digoreng dalam 1 penapis yg sama)
~goreng bawang besar dan bawang putih hingga layu (jangan garing) menggunakan minyak yg sama. angakt dan toskan.
~goreng semua cili hingga layu. juga minyak yg sama. masukkan tomato dan layukan sebentar. angkat dan toskan.
~sejukkan sebentar semua bahan yg digoreng
~blender semua bahan dogoreng bersama 3 sudu air sehingga separuh hancur.
~masukkan semula dalam kuali. perasakan dengan gula, garam dan jus limau nipis. kacau hingga mendidih. jangan sampai garing.
~hidangkan.
SUP SIAM
- beberapa ketul kecil ayam bahagian tulang
- 1/2 batang carrot
- kobis
- bunga kobis
- brocolli
- 3 batang serai - diketuk
- 1/2 biji bawang besar - hiris
- 1 paket perencah nasi goreng cina adabi @ 1 kiub ayam
- 5-6 biji cili api - diketuk
- 1 biji jus limau nipis
- 3-4 helai daun limau purut
- air - ikut suka
- sedikit garam jika sup masih tawar.
~masukkan ayam, serai, daun limau purut, cili api, bawang besar dan air dalam periuk. masak hingga mendidih.
~masukkan perencah nasi goreng cina dan carrot. kacau rata
~masukkan jus limau nipis dan perasakan. biar mendidih hingga ayam masak.
~tutup api, masukkan sayur dan tutup periuk. bagi sayur tu masak dan still ada rasa fresh n crunchy.
oke itu je benda yang perlu diberi resepi. nasi tu masak nasi macam biasa. ayam tu goreng laa ikut pilihan selera masing-masing. aku goreng guna Tepung Goreng Serbaguna keluaran FAMA. memang sedap. just bancuh tepung dengan air nisbah tepung 1: air 1. celup ayam dan goreng hingga garing. rasa memang ohsemm!
boleh jugak nak goreng ayam tu mcm kat Ayam Penyet AP. aku pernah buat. tapi masa tu sambal tak beberapa sedap sebab aku tak taw resepi. jom tengok. click &_&. yang tu Nasi Ayam Penyet lengkap siap ada tempe!
wow! gee angkut resipinya yer...
ReplyDeletesilakan silakan..hehehe
DeleteTerima kasih Faa, rejin dia mencuba ye... sebenarnya inilah kali pertama kakak dapat resepi yang agak sama dengan sambal ayam penyet di Pulau Jawa tu, cuma kakak tak mau pedas macam di sana, kalau bubuh udang kering tentulah lebih sodap!
ReplyDeleteTerima kasih Faa, rejin dia mencuba ye... sebenarnya inilah kali pertama kakak dapat resepi yang agak sama dengan sambal ayam penyet di Pulau Jawa tu, cuma kakak tak mau pedas macam di sana, kalau bubuh udang kering tentulah lebih sodap!
ReplyDeletesama-sama kak...faa memang dah lama cari resepi sambal ni...bukan je sama dgn yg kat Pulau Jawa malah sama dgn ayam penyet AP n food court tempat faa...so memang resepi asal la ni kot..hihi
Deletefaa tetap nak buat guna ikan bilis..hihi
salam....wahh macam senang je nak membuatnya..nak try la buat,tq sharing2
ReplyDeletewc :)
Delete