ni aku nak cite first time aku masak lauk kat Melaka ni. PAPRIK SAYUR AYAM. kali ni kawan aku,Amoy mencadangkan agar paprik tu dicampurkan dgn kiub tomyam. aku pon try la buat. sumpah sedap. serius ni. rasa sebijik cam kat kedai. haaaa. hebakk tak dlm bab puji diri sendiri ni. hoho. try taw.
PAPRIK AYAM SAYUR
1/2 ekor ayam - bersihkan dan potong kecik
1 paket putik jagung
1 btg carrot
baby kailan/bak choy/sawi pendek - apa2 sayur pilihan
3 ulas bawang putih
segenggam cili api
2 kiub tomyam
sos cili - ikut rasa
sos tiram - ikut rasa
sedikit kicap manis - ikut rasa
minyak untuk menumis
sedikit air
(nak lagi sedap tambah serai, daun limau purut)
~panaskan minyak. ketuk cili api dan bawang putih. tumis hingga garing.
~masukkan ayam, sos cili, sos tiram, kiub tomyam, sedikit kicap dan air. biar hingga mendidih. rasa.
~apabila ayam separuh masak, masukkan carrot. biar 5-10 minit. kacau lagi.
~masukkan sayur lain ikut citarasa. kacau sebentar hingga sebati. tutup api.
lauk banyak ni makan 3 orang je. licinnnnnn. huhuhu. tambah pulak si Myra, badan keding tapi kuat makan. uhuhuhu. try la k. senang sangat, lagi2 utk yang bujang. selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment
superb komen-ngomen