faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Thursday, June 27, 2013

Donut tanpa Yis. senang!!


apa khabar semua? lama tak update rindu sesangat rasanya. kalau hari tu busy dengan assignment n presentation yang tak sudah2, ni busy nak final exam pulak. belom lagi masuk sem depan iaitu sem 6 a.k.a sem akhir. lagi lagi lagi 4857x busy dengan class trip to Thailand, research, assignment n subject yang agak susah and thrill!! ugghhh. sakit gak jiwa bila pikir ni. so malas ngat nak pikir. heuheu. sudahkan mana yang terdekat dulu. 

oke walaupun busy tahap menteri, masak tetap masak kalo ada kesempatan balik rumah tu. banyak gak la resepi tertunggak yang nak difinishkan n dishare dalam blog ni. antaranya resepi simple ni. disebabkan tekak nak n teringin makan donut, kebetulan takde yis n malas nak uli lebih, faa terjumpa laa resepi donut tanpa yis a.k.a chinese doughnut kat blog IzahMuffinLover. thanks kak izah sudi share resepi ni n faa mintak izin share kat sini pulak ya. jom usha!


DONUT TANPA YIS / CHINESE DOUGHNUT

  • 2 cwn tepung gandum 
  • 1/2 sk garam halus
  • 2 1/2 sk baking powder
  • 1/3 cwn butter
  • 3/4 cwn susu segar
  • minyak untuk menggoreng
  • gula castor untuk salut donut - faa guna gula icing
~ayak tepung, garam n baking powder.
~masukkan butter ke dalam bahan ayak. gaul menggunakan hujung jari hingga menjadi seperti bread crumbs (tiada ketulan besar)
~masukkan susu segar dan uli hingga menjadi doh besar.
~bahagikan kepada ketulan kecil dan bentukkan bulat dan leperkan. mula2 faa guna gelas bulat untuk terap dan gunakan penutup botol mineral untuk bulatan kecil.
~panaskan minyak menggunakan api sederhana besar.
~goreng hingga kekuningan, angkat toskan dan gaul dengan gula. 
~hidang dan makan! sedap!



9 comments:

  1. Sy gne baking soda tp ble msk,rse donat tu xsedap.teksturnye cantek mcm donat yg gne uia tp xsedap.adakah kerana sy gne baking soda instead of baking powder..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dier ckp kene guna baking powder

      Delete
    2. baking soda pahit...fungsi dia lain dgn baking powder

      Delete
  2. baking soda klu guna banyak dia akan rasa pahit..x sama dgn baking powder..

    ReplyDelete
  3. Akak cwn besar mana yg butter tu ngan sk tu apa,??

    ReplyDelete
  4. Baking powder digunakan untuk membuatkan donut naik gebu...sabagai ganti kepada yis

    ReplyDelete
  5. Berapa byk boleh dpt kalau pakai resipi ni?

    ReplyDelete

superb komen-ngomen