faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Monday, September 24, 2012

nasi goreng pattaya

alahaiii. macam bosan  pon ada resepi2 aku ni. dah lama tak buat experimen kat dapur. sedih plak rasa. ni semua resepi-resepi spare part yg ada lam folder. hadap je la. huwaaa.nak masakkkkkkkkk!



nasi goreng pattaya ni semua orang boleh buat kan? hehe. letak je apa-apa nasi goreng dalam bungkusan telur dadar.

tapi kali ni aku buat nasi goreng chickenball kicap. pedas-pedas gituu. sebab guna a lot of cili api. hehe. jom laa tengok resepi yang sesimple mungkin nih.



NASI GORENG PATTAYA (CHICKENBALL KICAP)

3 pinggan nasi putih - yang dah disejukkan dan diramas hancur
beberapa biji chicken ball-belah 2
segenggam cili api - ditumbuk halus
kicap manis- ikut suka
2 ulas bawang putih - diketuk
bahan perasa
sayur pilihan

~tumis bawang putih dan cili api hingga garing.masukkan chicken ball.kacau rata.
~masukkan nasi, kicap dan bahan perasa. kacau rata. masukkan sayur.
~goreng 10-15 minit tutup api.



1 biji telur - dipukul dengan secubit garam
sedikit minyak
tisu dapur
1 cwan nasi goreng

~celup tisu dlm sedikit minyak. ratakan dalam kuali. biar hingg kuali betul-betul panas.
~tuant telur dan ratakan. letak nasi di tengah2 telur dadar. balut nasi dan biar sampai telur masak.angkat perlahan-lahan ke dalam pinggan.hidangkan bersama sos cili.

12 comments:

  1. Salam faa, agak2 kalau kat siam ckp nasik goreng pattaya=Pattaaya fried rice dia mesti suh kita pergi pattaya kikiki.... akak tak pernah makan nasi goreng pattaya kat sini jdnya menu nasi goreng pattaya ni ada ke tidak tak pasti ler pulak kan :D akak ni nama jer duk sini dekat 10 tahun tp makanan dia org akak tak berapa familiar lagi :D teruk kan? hihihi.. floating market pun akak tak pernah jejak lagi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. lamanya akak duduk sana....akak g laa jenjalan kat sana..pastu share photo..xdpt pegi dapat tgk gambar pon jadilaa...hehehe..mesti best g floating market dia kan??pastu makan buah mangga diowank yg nampak gojess n maniss tu..heheh

      Delete
  2. alahaii sedapnya..tgk telur tue.jadi kecur plk:)

    ReplyDelete
  3. sedap2.... lapar plak bila tgok blog ko pagi2 ni faa oii...

    Milo

    ReplyDelete
    Replies
    1. malas btol nak sign in blog dia...haha

      Delete
  4. Salam Faa,
    Nasi goreng pattaya selalu anak akak suka order bila singgah restoren siam, sedappppp

    ReplyDelete
  5. Cantik telur tu hehe...br pas makan nasi goreng pataya ptg td

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..sama je cam telor dadar yg lain

      Delete
  6. sedapnyew..
    tgh lapar nie..
    rasa mcm nk mkn screen lappy nie jer..
    yum yum

    http://nurainishahroni.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. uish..lapor btol tu..smpai nk mkn screen lappy..huhuhu

      Delete

superb komen-ngomen