(abaikan kuih ketayap yang tidak berpolka dot itu.sekadar hiasan)
amacam? comey dan debab x kuih ketayap aku? hahaha. tengok kuih then tengok tuan punya kuih. itulah alasan nape dia debab. lagi 1 alasan ialah aku suka letak banyak inti. tu yang jadi debab tu.
ni bukanlah idea dari aku tapi aku dapat idea ni dari sorang blogger masakan. aku tak ingat sape tapi time tengok kuih ketayap polka dot dia(dia punya kuih comel dan cantik dari aku) aku terus berkobar-kobar nak buat. tapi aku buat guna resepi sendiri dan teknik mempolka dotnye pon aku buat sendiri. adala dua 3 keping selamat ke tong sampah dulu sebab tak jadi. hehe
KUIH KETAYAP / DADAR POLKA DOT
(inti)
~1 biji kelapa muda parut
~1 keping gula kabung / melaka
~3 sudu gula pasir
~1 cawan air
~secubit garam
~1 helai daun pandan
--cairkan gula kabung/melaka, gula pasir, daun pandan dan air. kacau
--masukkan kelapa dan secubit garam. kacau sampai sebati menggunakan api perlahan
(bater)
~1/2 kg tepung gandum
~2 biji telur
~secubit garam
~2-3 cawan air/susu uht
--kacau semua bahan. kuantiti air tu mestilah sampai bater tu jadi tak terlalu pekat dan tak terlalu cair. lagi senang kalu blender semua bahan tu.
--ambil 3 bekas kecil dan diisikan dengan beberapa titik pewarna yang berlainan dalam setiap bekas kecil. aku guna biru, merah dan hijau.
--setiap bekas diisi sesenduk bater dan kacau hingga warna sebati.
--dadarkan sesenduk bater yang tidak berwarna. ambil setengah sudu kecil setiap bater bewarna then buat polka dot atas bater yang tidak bewarna tu.
--pastikan guna api yang sangat perlahan. bila siap angkat then gulung ngan inti.
sorry la kalau korang tak paham instruction yang aku bagi tu. aku bab reka yat ni memang macam tuttt sikit. hehe.
kalau nak belajar dengan lebih lanjut, panjangkan langkah kaki anda ke rumah aku k. sangat dialu-alukan. hehehe
amboi
ReplyDeletecomelnye la kuih
\hehee
comel gile..!!!
ReplyDeletemcm ko..debab..hahaha
ReplyDeletepos sini skit
ReplyDeletelam perot da.....hihihihi
ReplyDelete