faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Saturday, November 24, 2012

DDEOKBOKKI -handmade by faa


yes! perotku akhirnya berjaya disumbatkan dengan makanan korea! hasil dari air tangan aku plak tu! sangat puas hati...cewahh..riak disitu yaa..sepak kang faa.. :)

xde laa..dlm banyak2 makanan korea, Ddeokbokki ni laa makanan yg aku teringin sekali nak rasa..tak nak makan yang beli punya sebab takut tak kena dengan anak tekak. hehehe. (padahal kedekuit!)

puas cari resepi rice cake ni. tapi tak penah jumpa yg bertepatan dengan citarasa I. hehe. ak penah tengok Family Outing ni, diorang buat rice cake ni. mula-mula rendam beras, kisar, kukus then masuk mesin uli-uli sampai laa jadi rice cake yg diingini. 



so aku pon mulakan laa experimen. mula-mula aku buat laa dgn konfidennye guna tepung beras+air+garam. dah uli2 rebus pastu masak dgn kuah. puas+jenoh+perot berkerriukkk ddeokbokki tu masak tapi setelah sejam lebih aku renih, rice cake tu tetap mentah. frust! dah r lapar! so terus buang rice cake tu.

then aku try plak guna beras pulut sebab tiba2 ktiing! terkeluar idea yg beras orang Korea ni kan melekit cam pulut. so maybe better guna tepung pulut, dan akhirnya.........menjadi! Alhamdulillah. pasni boleh buat lagi..hehe.

jom tengok resepi Ddeokbokki versi melayu ni. soooo simple n yummy!

DDEOKBOKKI

RICE CAKE:
2 cawan tepung pulut
1 sk garam
air secukupnya

~didihkan air dalam periuk.
~gaul garam dan tepung. masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh n x melekat. alaa macam buah doh Kuih Gula Melaka tu.
~gelekkan panjang (berbentuk silinder). potong sepanjang jari telunjuk.
~rebus. bila dah timbul, angkat. simpan air rebusan.

KUAH:
sedikit minyak untuk menumis
2-3 ulas bawang putih
5 biji cili api
sos cili - ikut suka
sos tomato - ikut suka
2 sudu serbuk cili - jadikan pes dgn sedikit air (kalo xsuka pedas, xnak isi pon xpe)
1 paket perencah sup sayur adabi
ayam/daging/isi ketam/sosej koktel/fishcake/tauhu - apa2 protein yg korang suka
kobis panjang/carrot/daun bawang/kucai/sawi/kobis - apa2 sayur yg korang suka
air & air rebusan rice cake secukupnya

~blend kering cili api & bawang putih. tumiskan
~masukkan daging/ayam/pape je pilihan korang. masukkan sos cili, sos tomato, perencah sup sayur & serbuk cili. masukkan air mengikut citarasa kita. biarkan mendidih.
~masukkan rice cake dan sayur. masak hingga kuah jadi pekat.

ni sebelum kuah dia pekat. jangan risau..dia akan jadi pekat nanti. jangan isi banyak sangat air taw!



~makan laa panas2 dengan chopstick besi ala-ala korea yaa..aku xde lagi chopstick besi. nanti aku beli k. hehe.


33 comments:

  1. sdp2!!!better buat sendiri...ingredients boleh percaya sikit..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol betol..biar laa xsama rasa..asalkan lebih kurang..hikhik

      Delete
  2. haha. sedapnya kalau dapat makan kan.

    sat g boleh try kat rumah. :D

    ReplyDelete
  3. thanks faa....sy dh lame nk buat bnde ni , tapi x mnjadi sbab guna tepung beras ... i'll try your recipe ♥

    ReplyDelete
  4. thanks faa....sy dh lame nk buat bnde ni , tapi x mnjadi sbab guna tepung beras ... i'll try your recipe ♥

    ReplyDelete
  5. Thanks a lot , faa ! I'll try your recipe ♥

    ReplyDelete
  6. waaaa !! memang tengah ngidam ni. nak try nanti ^^

    ReplyDelete
  7. guna tepung beras + air suam + garam..kalau nak bagi masak.kena kukus dulu.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks...tu laa saya pon baru dapat resepi ni

      Delete
  8. Rice cake yg u wt tu kenyal tak?,slalu I tgk dorg kukus,tp u rebus,,,kalau tekstur sama je ngan kukus,,nk try gak wt rebus mcm u,,much easier,mudah keje!hehe

    ReplyDelete
  9. Kak faa thanks for the recipe .. Dh cri jgk dkt blog2 lain tpi kak faa punye pling simple sbb xyh gune gochujang . Hehe thanks kak faa . Btw sorry klau sy anonymous :) Minx halal ye recipenye .

    ReplyDelete
  10. macam sedap je !! selalu tgk Running Man makan .. nanti nak try laaa :)))

    ReplyDelete
  11. Thanks, bagus resepi ni harap menjadi, mmg teringin nak buat sendiri

    ReplyDelete
  12. kalau takyah guna tepung ganti beras boleh kan ? beras dh rendam dah -,,-

    ReplyDelete
  13. kalau takyah guna tepung ganti beras boleh kan ? beras dh rendam dah -,,-

    ReplyDelete
  14. 1 sk garam tu...1 sudu kecil garam ke??

    ReplyDelete
  15. Sis , saya pernah try tau , pkai tepung beras biasa pastu tambah sikit tepung pulut . tak sure jadi ke tak -,- cam pelikkk je . Bahabba

    ReplyDelete
  16. Sis,,, da try buat,, jadi doh ~ tapi bile gelek ,,, doh ue pecah,,, ottokaji ?? 😥😥

    ReplyDelete
  17. hi , sy nk tnya , air tu biasa kena guna brpa cawan eh
    ? satu cawan cukup tak ?

    ReplyDelete
  18. Sejak mula mula minat running man lgi dh teringin nk mkn ddeokbokki. Nmpk sedap sgt.... Dn akhirnya jumpa jugak resepi yg bersesuaian dgn sye. Ceehh... Thanks for the recipe :) tpi sye ada soalan sikit la, gula nk ltk tak? Tahu soalan tah ape ape tpi series ni nk tahu. Gomawo~

    ReplyDelete
  19. Sejak mula mula minat running man lgi dah teringin nk makan ddeokbokki. Nampapk sedap sangat.... Dn akhirnya jumpa jugak resepi yg bersesuaian dgn sye. Ceehh... Thanks for the recipe :) tpi sye ada satu soalan la, gula nk bubuh ke tak? Tahu soalan tah ape ape tpi series ni nak tahu. Gomawo~

    ReplyDelete
  20. Sos tu saya xrwti agak. Awak letak banyak mana?

    ReplyDelete

superb komen-ngomen