faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Monday, April 23, 2012

rooootiiiii - ROTI SAMBAL BILIS & ROTI MILO


Haii memasak lagi kite ye..hihi.. utk minum petang, aku buat roti. Teringinn sangat nak buat roti. kebetulan ade 2 paket yeast segera kat umah (hasil dr selongkar2 kat dapur). Hehe. Tgk plak dalam peti ais ade sambal tumis yg Ummi aku simpan. So tinggal hangatkan je.

Cari punye cari resepi, aku jumpa laa resepi roti asas paling senang. Aku jumpa kat MyResepi dari Kak Fida. Time kasih akak. Izinkan saya share kat sini plak ye. Kalo nak tengok resepi asal, klik +_+.

Dalam 1 adunan, aku buat 3 jenis. ROTI SAMBAL BILIS, ROTI MANIS & ROTI MILO. Menjadi kott. Aku xpernah buat roti sebelum ni. Ni pes time n teros menjadi. Thanks to Kak Fida sbb sudi share resepi yg simple. ni kat bawah ni cara2 aku buat roti dari 1 adunan.


Yang inti sambal bilis, aku bulatkan doh, letak sambal tgh2, then lipat tiga segi.

Yang ni plak adik aku, Alang buat mcm2 bentuk n 1 tu dia letak mayonis.

Roti kosong plak aku bulatkan 6 ketul, aku susun dlm periuk yg dah di sapu minyak.


Roti Milo, aku buat 4 segi tepat, sapukan milo+susu manis hingga rata, gulungkan n potong.




Aku ubah sikit laa resepi kak Fida menggunakan apa yg ada kat dapur aku. jom laa tengok ek.

RESEPI ASAS ROTI

5 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula halus
1 sk garam
2 paket kecil yeast segera - Mauripan
1 sk serbuk penaik  

~ ayak semua bahan ni

1 biji telur
60 gm minyak masak/butter

~masukkan semua bahan dalam mixer roti. aku just uli guna tangan sampai semua sebati.
~tabur sedikit tepung atas papan canai. uli lagi doh hingga tidak melekat pada tngan.
~perap doh 45 minit hingga doh jadi berganda.
~tumbuk doh supaya angin keluar.
~bahagikan doh kepada ketulan2 kecil dan bubuh inti ikut citarasa.
~alas dulang dgn kertas minyak / sapu sedikit minyak pada loyang.
~susun roti yg dah dibentuk dlm loyang. pastikan jarak2 sebab nanti roti mengembang lagi.
~rehatkan 45 minit lagi.
~panaskan oven. bakar roti pada suhu 180C selama 10-15 minit.

6 comments:

  1. sedapnya tgk roti ..mcmx2 jenis roti ada tu..berbaloi kan buat roti sendiri:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2. kite boleh reka perisa yg kita nak. hihi

      Delete
  2. dah try tapi mak kata tak cukup bahan rasanya ni..betulke resepi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks coz sudi try sharifah, tp ni laa resepi yg sy guna smpai sy dpt result mcm gmbar yg kat atas tu..

      Delete
    2. saye budak darjah 6 saye nak buat biskut dan milo bagaimane ye

      Delete
    3. adik cari resepi biskut coklat, gantikan serbuk koko dgn milo..

      Delete

superb komen-ngomen