faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Wednesday, August 8, 2012

swedish IKEFAA meatball..hehehe

hahaha. sesuka ati ko je cik jah tukar nama. ade kene saman ngan IKEA nnt. haha. n lagi satu padahal resepi dari org lain. sesuka ati letak nama ko kan?

alaaaa. bukan selalu pon. arini rasa macam omputih sangat bila dapat makan makanan pelik mcm ni. al-maklumla... "aku orang kampung tiada apa-apa..rumahku pun tiada adapun bapa punya.." haha. tunggang langgang lirik. aku ni orang kampung. tak biasa nak makan kat IKEA ke, IKANO ke, IKAN AJAIB ke..erk?~



hehe. disebabkan dari dulu lagi sekejap sorang-sorang update pasal diri diorang dah pernah rasa IKEA MEATBALL yang tersangat fofulerr ni. so aku rasa ketinggalann bebenor. huahua. nak pergi saat ni jugak, tak mampu rasanya. so tindakan sewajarnya pon diambil.

resepi di google dan dianalisa. aku cari resepi yang tuan punya resepi tu mengaku hasil IKEA MEATBALL yg dibuatnya rasa hampir serupa dgn mende alah tu. so aku amek resepi dari seorang akak ni yang menggelarkan diri dia wildcutecat. thanks akak sudi share resepi yang sedap lagi marvelles ini!minta izin share kat sini ya. n faa ada ubah resepi akak ni mengikut citarasa faa n bahan-bahan yg ada kat ceruk dapur faa tu. hehe. kalo korang nak tgk hasil beliau, clik (^_^)



kat bawah ni resepi yang dah diolah mengikut citarasa dan bahan yang ada di dapur aku. hehe.



SWEDISH IKEA MEATBALL

--meatball jenama MARINA secukupnya digoreng tanpa minyak dan api sederhana. pastikan selalu balik-balikkan. jangan sampai hangus.
--kentang goreng secukupnya.
--1 sudu jem strawberry/blueberry/mixed fruit

--gravy :
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk
100 ml susu segar/susu cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
1 sudu gula 
serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging

~cairkan butter guna api perlahan. tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. jgn sampai garing.
~masukkan tepung gandum. kacau hingga berubah warna sedikit coklat. masukkan tomato dan biar hingga tomato layu.
~masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy. kacau rata dan biar sampai mendidih.
~sentiasa kacau bagi tak berketul. perasakan dgn garam jika terasa tawar. kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung.
~kacau sebati. tutup api, blender gravy tadi hingga halus. tuang semula dalam periuk dan didihkan sebentar. kacau sentiasa. apabila sudah mendidih, tutup api dan tuang atas meatball. yummy!




aku tak taw laa nak decide kan resepi ni sama tak rasa dengan meatball Ikea yang real. tapi first time aku makan, perghhh! heaven sungguh! memang sedap tak terkata. mula-mula tu aku pelik jugak, sedap ke makan dengan strawberry jam ni?tak mabuk ke nanti? tapi bila dah try, walla! deliciouso! tak muak pon.

saje feeling-feeling konon makan kat IKEA. dgn pisau garfu nye, segelas coke nye n pinggan pink nya. sebab dgr cite dia serve dlm pinggan pink. ye dak? aku pon xtaw..ngehngeh~


so lepas ni takde laa terkilan sangat tak pernah rasa meatball ikea. makan meatball IKEFAA pon dah heaven. ngeh ngeh, *perasan!burrrppppp.. Alhamdulillah. hihi.





37 comments:

  1. wahh licin pinggan nya..hehehe..betul2 sedap nih..kekekek..makan dgn jem ye...memang nampak pelik je...boleh dicuba nih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedapp sangatt..hehehe...sangat pelik tapi Insyallah oke lagi buat masa ni kepala faa..xde berpinor lagi...hihihihi..try jgn xtry...

      Delete
  2. Salam faa! ahahaha.. akak lagi jakun niiii, IKEA pun TAK PERNAH pergi tauuu! akak lagi teserlah kejakunannyaaaaa sbb akak mmg org kampung yg serba serbi jakun :D haar eak, mkn dgn stobeli jem? takut puyengg jer kepalanya :D tp tgk sampai licin tuuuu maksudnyer mmg selamat di makan ya faa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. faa pon xpenah jejak Ikea tu kak..apatah lagi hidu bau tempat dia..hihihihi...tak pusengg kak kepala..Insyallah selamat lagi faa buat masa ni..hihihi

      Delete
  3. Muak x makan banyak2? sebab ikea punya agak muak la.

    ReplyDelete
  4. nakkkkkk... plis buatkn. plis. plis. klo aku bt nnt mst jd horrorball.

    ReplyDelete
    Replies
    1. horrorball tu biji mata terkeluar..huhuhu...insyallah nnt aku buatkn k...

      Delete
  5. baru jew try masak guna resipi u..tq

    ReplyDelete
  6. Nampak mmg sejibik ikeanye...nnti aku nk try la...

    ReplyDelete
  7. salam nak tanya. beef gravy tu nak beli di mana dan brand apa ya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xkisah pon jenama pape pon....asalkan dia beef gravy yg segera..

      Delete
  8. waaa...tgok mcm ikea punye la..bule try ni..tak yah bratur da p ikea =)

    ReplyDelete
  9. aritu akk bru pegi mkn kt ikea..
    ank2 sibuk nk ajak mkn lagi...ishh jenuh jugak nk gi selalu...
    dh ada resepi nie esok jugak nk try...nk cri meatball marina dgn beef gravy.....mekasih faa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kak...buat sendiri lgjimat..hihihihi

      Delete
  10. lepas ni x payah gi ikea dah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah jimat dah kan?boleh mkn banyak2 plak tu..hehe

      Delete
  11. wow hebat sure sedap tu! nampak pun mengancam je

    cakap pasal meatballs IKEA nih...saya baru jer upload gambar2 masa makan kat sana baru2 nih di blog saya www.blogmakanbest.blogspot.com

    Senang2 tu jenguk la ye....topik blog saya nih pasal tempat2 makan menarik yg saya visit seperti restoren, warung,gerai,foodcourt, hotel buffets dan lain2....100% topik makan jerrr tak de topik lain hehe.

    Faa Jangan lupa ye follow blog saya kalu sudi...TQ TQ

    ReplyDelete
  12. terima kasih, sy dah buat, sedap!

    dah dikongsi resepinya dalam blog sy, terima kasih sekali lagi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 n terima kasih kerana mencuba..hehe

      Delete
  13. baru smalam kak maka boleh juga trima sedap gilo selalu bakso kak x mkan smalam mkan syok banget tu

    ReplyDelete
  14. Assalam Faa,
    akak dah updated the link..
    thank you for highlighting...kalau faa tak beritahu akak pun tak tahu maklum ler..orang share kat fb..kita nampak terus save..
    apa2pun..i understand how you feel dear..dont take it too hard ya..
    akak pun pernah rasa macam faa rasakan..memang terguris gila..tapi ..niat kita berkongsi ilmu in sya allah tuhan saja yang membalasnya..

    Recipe yang sedapppp sekali..you go girl..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wksalam kak..

      hehe..padahal resepi je pon kan..beria faa ni..bila pikir-pikir balik tak ada faedahnya nak terguris-terguris..sharing is caring kan..hihihi..terima kasih kak atas nasihat...hehe

      Delete
  15. Assalam dik..akak dah cuba resepi ni..memang sedap dan senang banget..tumpang share ya.. TQ

    ReplyDelete
  16. Wkslam kak..sama2...hihi..boleh apa salahnya..

    ReplyDelete
  17. salam...tengsh mencari menu untuk di masak mase cuti sem,,hehe nie memang sesuai...i share kat my blog ok sis..if sudi follow me back k...

    ReplyDelete
  18. Salam. Both kiub ayam n daging tu masuk teros eh time masuk semua sos tu? Ke kena gaul dengan air dulu baru masukkan bersama sos2 tu?

    ReplyDelete
  19. Salam. Both kiub ayam n daging tu masuk teros eh time masuk semua sos tu? Ke kena gaul dengan air dulu baru masukkan bersama sos2 tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alya azmi masukkan je terus tp make sure larut laa....kalo takut, larutkan laa dulu ngan air...its depends..hehe

      Delete
  20. salam kak faa.. boleh saya tau berapa total kos kak faa nak buat meatball ni? hihi. maklum laaa student, semua benda nak kena buat budget dulu.hihi. nampak sedap jee..nnt nak cuba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk satu hidangan yg 5-6 org makan dalam lebih kurang rm10 sorang laa..depend pada brand n bahan yg dah sedia ada kat dapur..

      Delete

superb komen-ngomen