faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Wednesday, July 4, 2012

takoyaki-cekodok jepun

jangan espect aku nak bagi resepi TAKOYAKI kat sini. ngeh ngeh. sebab aku baru dalam proses planning ye nak buat cekodok Jepun ni.

sebenarnya da lama taw pasai mende alah ni. tapi baru saat-saat nak mendebabkan badan selama dua bulan -CUTI SEM- ni baru berkobar-kobar rasenye nak buat.

first aku taw pasai Takoyaki ni, kawan aku Beena ngan Myra Tepenk yg cakap mende ni sedap. tapi aku xberkesempatan nak rasa lagi. padahal mende ni ade jual kat Jusco. camni laa ghupe kedai tu.

*sumber alam maya

aku selalu nampak tapi just pass-by je. x de sekelumit niat pon nak singgah or beli sebab aku bkn laa salah seorang peminat makanan jepun *terutama SUSHI! 

then tadi aku berfoya-foya berfesbuktanparasabersalahesokadepaper, aku nampak kawan aku, Jihah ni buat Takoyaki ni. nampak mewah je sebab dia pandai buat masakan jepun. tapi rupa melayu sebab dia guna acuan kuih cara. unik kan? aku rasa nak buat sangat lepas tengok ghupe Takoyaki Melayu terakhir ni.

*jom tengok resepi beliau kat sini *_*

nampak menyelerakan kn? meleleh air liur aku ni haa. lagi sorang kawan aku, Mek Sha pon penah buat gak. dia opkoz laa penah dan akan selalu buat sebab dia bermastautin kat Jepun. Hihi. seronok je tgk ade org jepun ajar dia buat Takoyaki ni. untunglaa kau mek. hihi. jom tengok Warganegara Takoyaki yang sebenar.

*kalo korang rasa korang duduk kat persekitaran Jepun n mudah nak dapat2kan bahan2 yang sebenar, pendek kata kalo korang nak try resepi sebenar, jom click @_@


so balik ni aku dah aim nak kerjakan duit myummi nak beli acuan kuih cara n nak try buat cekodok jepun ni. opkoz laa versi Melayu kan? sebab kita x duduk Jepun. hihihi

13 comments:

  1. Mlu kita,kita xmhir pown buat..haha

    ReplyDelete
  2. Mlu kta...waaa..kita xmhir pown buat..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok laa tu..menjadi pe..ade rupe...

      Delete
  3. Bhahaha
    Takoyaki yang ngap sudah abis dimakan dan dibuang balik.hehe
    Jiah, menjadi da tuh. Acuan kueh cara pon cara la. Janji jadi.

    Ada lagi satu menu die mcm nih jugak. Tapi bakar atas lempeng (org pggil erh. Lupa dah aku) . Aku xtry bt lagi. Kalo berkesempatan buat. Nati aku postkan sekali dgn resepi yer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. okeh. pape je masakan jepun yg unik n sedap, ko try, post resepi..insyallah aku try k..

      Delete
  4. perghhh. sedapnya... terus laparrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    ReplyDelete
  5. takoyaki !! wahh rindunya sejak balik kedah untuk cuti sem nih.. sue pun ada resepi jugak guna acuan kuih cara tapi malas nak buat.. haha .. cuba faa.rosli try makan kat the mines and carrefour puchong.. serius sedap ! yg paling sedap kat puchong tau.. sue memang peminat setia sushi ngan takoyaki nih.. err tak jadi puasa ari ni dek tengok gambar takoyaki ! T____T laparrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok ok..insyallah nnt faa try k..hehehe..

      Delete
  6. Wah..cantik blog..terima kasih sudi follow dapur Rahel..

    ReplyDelete
  7. sedapnye faa..nak try buat gak ni.meleleh air liur xleh tahan...^-^,

    ReplyDelete
    Replies
    1. try jgn xtry...hhehehe..faa pon xtry lg nih..

      Delete

superb komen-ngomen