how are u olls? dah dinner? malam ni faa makan maggi goreng segera + hot green tea. tak g beli makan pon. not in the mood sangat sebab weekend faa dipenuhi dengan ceramah dan modul. tadi 1/2 hari tengok movie kenegaraan tajuk 'Tanda Putera'. inilah satu-satunya movie genre sejarah negara yang faa boleh terima sebab tak membosankan. atau mungkin sebab ianya free? hehe. tak juga, banyak juga movie kenegaraan yang faa tengok free sebelum ni tapi semua membosankan. Tanda Putera yg isunya filem politik sebenarnya bagi faa bukan filem politik mempecah belahkan negara, tapi cerita tentang pengorbanan dan usaha 2 orang bekas pemimpin negara, Tun Dr Ismail n Tunku Abd Razak. menarik jalan cerita dia tapi ada konflik nak siarkan kat panggung. apa konfliknya? google la sendiri. hehe.
panjang pulak ceritanya ya. rilek. faa bukan nak cerita pasal politik pon. kang jadi blog panas plak kan. tak pasal-pasal cair kek eskrem faa ni kang. heuheu. inilah masakan terakhir yang faa buat sebelum masuk sem baru 2013. rindu pada dapur, oven, tepung, gula, utensils, camera semua dah tahap berkilo-kilo dah ni.
sebenarnya ini juga hasil cabaran kawan baik aku yang sekarang sedang bertarung demi kerjaya impian dia di Tanah Arab, Eychah. sebelum dia gerak kesana menjalani training sebagai Flight Attendant selama 6 minggu, dia ada cabar faa buat kek eskrem. so faa nekad, before faa busy dengan buku, faa nak juga sahut cabaran dia, haaa. nah Siti Aishah Sakinah, kek eskrem sebijik! tapi awak tak boleh rasa sebab awak jauh. tehee. jamu mata je ya.
kek eskrem faa ni mudah je. main campak-campak je. hehe. nak kemas susun laa elok sikit ya. faa ni pemalas. dengan takde hiasanya, kek togel je. mujur swiss roll giant tu ada warna sikit. kalau tak lagi nampak bogel je. heuheu. jom la tengok resepi.
ICE CREAM CAKE FAASKIN ROBIN
- 1 biji swiss roll / kek sponge biasa - faa guna swiss roll kecik-kecik warna-warni yg ada jual kat Giant tu. kek dia sedap.
- 2 box kecil / 1 box besar aiskrim perisa pilihan - faa pilih 1 perisa strawberry n 1 perisa vanilla cookies
- manik warnawarni / coklat cip / buah2 yg dipotong dadu kecil / kitkat hancur / oreo hancur - ikut suka. tak nak pon takpe
- plastic wrap
- loyang tinggi bersesuaian
~keluarkan 1 box kecil aiskrim dalam peti dan biarkan 20 minit suhu bilik
~alaskan loyang dgn plastic wrap. lebihkan plastic wrap cukup untuk tutup bahagian atas kek nanti.
~hiris swiss roll selebar 1 inch. susun swiss roll rapat-rapat dalam dulang yg dialaskan plastic wrap.
~tuang 1 box kecil aiskrim hingga habis dan ratakan. tabur manik warna-warni or ikut pilihan nak tabur apa.
~tutup permukaan aiskrim dgn plastic wrap lebihan tadi. sejukkan dalam peti sejuk beku selama 1 jam.
~20 minit sebelum keluarkan kek aiskrim, keluarkan 1 lagi box kecil aiskrim dan biar suhu bilik.
~keluarkan kek aiskrim. bukak plastic wrap dan tuang habiskan 1 lagi box kecil aiskrim dan ratakan. hentak-hentak loyang sedikit bagi aiskrim rata. balut semula dengan plastic wrap.
~masukkan dalam peti beku dan biar 4 jam atau lagi sedap semalaman.
~bukak plastic wrap, letak pinggan atas dulang dan telangkupkan dulang. keluarkan kek eskrem dari dulang perlahan-lahan. buang plastic wrap dan potong dan hias ikut suka. makan!
~bukak plastic wrap, letak pinggan atas dulang dan telangkupkan dulang. keluarkan kek eskrem dari dulang perlahan-lahan. buang plastic wrap dan potong dan hias ikut suka. makan!
kita kena laa kreatif nak buat kek aiskrim ni. jimat pon jimat. tak payah berbelanja mahal pon boleh makan kek eskrem kan? kalau nak buat hari jadi pon boleh. tapi bila saat nak potong laa baru keluarkan dari peti sejuk beku n biar kek ni semalaman baru sejuk elok. selamat mencuba!
Kak Amie tabiklah kat Faa... macam2 yang dihasilkan!!!!
ReplyDeleteterima kasi akak....akak lg hebat..akak sifu faa..
DeleteWaaa menarik ! First time tengok resepi ni. Kena cuba nihh :D
ReplyDeletecuba..jgn xcuba ya..hikhik
Delete