nothing special yang dapat faa post kan. hanya lauk-lauk simple je yang tinggal dalam folder. maafkan faa ya. tu pon perasaan malas nak post berleluasa dalam hidup faa ni. dah laa minggu awal sem kan. dah masuk sem 5 pulak tu. busy mengalahkan PM nak mengadap musim undi. haish~
jom lah tengok resepi lauk simple dari faa ni. rasanya lauk ni fevret semua kan. lagi-lagi kalau kat kedai siam. hehe. jom tengok resepi.
KAILAN IKAN MASIN
- 1 ikat kailan - dibersihkan dan dipotong
- 2-3 keping ikan masin - dipotong dadu
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang besar
- 4-5 biji cili api
- 1-2 sudu besar sos tiram - ikut citarasa
- sedikit air
- sedikit garam dan serbuk perasa
- sedikit minyak untuk menumis
~ketuk bawang putih dan cili api. hiris bawang besar.
~panaskan minyak. tumis bawang putih, bawang besar dan cili api. masukkan ikan masin dan tumis hingga garing.
~masukkan kailan, sos tiram, dan sedikit air. kacau rata. perasakan dgn garam dan serbuk perasa. rasa dulu baru isi garam. kalau dah masin tak payah isi.
~kacau 5 minit dan angkat.
hehe...kailan x best..ikan masin best..asingkan boleh..lol
ReplyDeletetu da jd ikan masin goreng je laa dik non
Deleterangup je bunyinya kalau makan kailan... lagilah pucuknya yang lembut muda tu... dah bubuh ikan masin, cukuplah tak payah ada lauk lain Faa... cari nasi panas je...
ReplyDeletekan kan kan..tapi faa suka gandingkan kailan ikan masin dgn tom yam n telor dadar..memang tak dapat dipisahkan..heheheh
DeleteAssalamualaikum..wahhhhhh antara sayur peberet ni
ReplyDeletekan kan kan
Delete