faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Wednesday, July 3, 2013

Choc on Top Bread Pudding with vanilla sauce.


macam biasa, habis je paper, start laa men update blog kan. salah satu cara nak release tension. menu puding roti ni puding fevret faa. faa suka buat n makan puding roti. tapi faa tak suka makan puding roti yg sama. faa akan pelbagaikan perisa dia. cewahh. kali ni faa tabur hirisan ceklat atas dia. bila bakar dia cair. perghh. memang hebat kombinasi puding roti n coklat.


kebetulan buat ni untuk bawak ke asrama adik ke-4 faa, Ateh. seronok dia dapat puding roti. faa paham camne perasaan budak asrama ni. ye laa, dari form 1 duduk asrama, kalau family datang time kita tak balik sambil bawak makanan banyak2 n share ngan kawan-kawan. best sangat moment tu. oke rindu zaman sekolah.


oke la. membebel je kerjanya. jom laa tengok resepi simple puding roti faa ni.


CHOC ON TOP BREAD PUDDING

  • sebuku roti (kecil) gardenia
  • 1/2 kotak besar susu segar - 500 ml
  • 1/2 tin susu cair
  • 9-10 sudu gula
  • 8-9 biji telur
  • 1 sk esen vanilla
  • 50 gm butter
  • 50 gm milk chocolate
~koyakkan roti. sapu sedikit butter keliling loyang. susun roti hingga penuh loyang.
~satukan susu segar, susu cair, gula, telur dan esen vanilla dalam mangkuk. kacau hingga gula larut.
~tuang adunan telur ke dalam roti. tekan roti dengan garfu supaya semua roti menyerap adunan telur. biar terendam 1/2-1 jam. panaskan oven suhu 150-200C
~hiris kecil-kecil butter dan coklat. tabur atas puding roti.
~bakar 25-30 minit atau hingga masak.


VANILLA SAUCE

  • 1 1/2 tin susu cair
  • 3-5 sudu gula
  • 3-4 sudu tepung kastard
  • 1 sk esen vanilla
~masukkan semua bahan dan kacau sebati. tapis dalam periuk kecil.
~masak api perlahan dan sentiasa kacau hingga mendidih. tutup api tapi kacau lagi hingga suam.
~sejukkan dan tuang atas puding roti.





10 comments:

  1. selalu buat vanilla sos tapi tak pernah menjadi T_T nak cuba re3sipi faa nanti hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung pada selera kita sbnarnya...nak pekat tmbh tepung jagung sikit .nak manis tmbah gula.nak cair tmbah susu..tp sikit2 la...jgn bnyak2...selamat mencuba..

      Delete
  2. amboi la...vanila sosnya tgk meleleh tu...mmg sedap..!

    ReplyDelete
  3. yu..hu....heavennn...rasa cam nk jilat je skrin ni tawwww!

    ReplyDelete
  4. amboi...nampak sangat sedap.. :)) pagi2 dah teruji keimanan..hihi. btw, 1st time sampai sini..salam kenal drpd akak :)selamat berpuasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sudi dinggah akak..selamat berpuasa!

      Delete
  5. Assallamualaikum Faa..

    Faa, sis amik resepi swedish meatball ala ikea dan share di blog sis yer. Tq..
    http://ovenkecil.blogspot.com/2013/07/sweedish-meatball-ala-ikea.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalakumussalam..

      ok sis..thanks sudi singgah n cuba resepi..hihihi

      Delete

superb komen-ngomen