faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Tuesday, July 12, 2011

home made yee mee sizzling

>>assalamualaikum....

>>ni nak bagi resepi HOME MADE YEE MEE SIZZLING atas permintaan bini nabil,my dear friend AYUNORD...-rindoo ko!hikhik


>>tapi resepi yang bakal dilampirkan ini bukanlah hasil air tgn aku k...
>>hikhik..aku xpenah masak nie sebab xbeberapa minat nak mkn mende nie..
>>yang minat ngan mende nie ialah my angah...
>>dia pon pandai masak oke..kalo x, xkanlaa dia amek FOOD SERVICE kat ganu nu kang..hihihi

>>so credit to her laa atas kesudian beliaw menyedekahkan resepi ini melalui sms..
>>jom kite tgk..nk x??nk x??


HOME MADE YEE MEE SIZZLING

bahan kuah::
~1 inci halia-ditumbuk
~2 biji bawang putih-ditumbuk
~2 sudu besar black pepper
~5 sudu besar kicap manis
~air tepung jagung(isi sampai kuah tu jadi pekat)
~1 cwn cendawan shiitake
~1 cwn isi ayam
~5 biji cili kering-dipotong kecik
~1 kiub ayam
~garam,serbuk perasa(ikut suka)

cara-cara:
--masukkan semua bahan2 diatas kecuali air tepung jagung...biarkan mendidih...
--perasakan..bila dah mendidih baru masukkan air tepung jagung n kacau then tutup api..

cara nak buat yee mee::
-panaskan hot plate..masukkan yee mee..biarkan yee mee 10 minit..
-letakkan kuah diatas dan telor & sawi..
-angkat bila yee mee dah masak..

*kat umah xde hot plate so guna frying pan yang kecik pon boleh..cam bawah nie..


>>yee mee sizzling nie da lama dah buatnya...tahun lepas rasenye...
>>so selamat mencuba okeh!

9 comments:

  1. nice one~buat tok aku lak nnt bole? hiew222 guess who am i,

    ReplyDelete
  2. cik ayin::for sure boleyh yunk..hihihi

    anon::dayah kn kn kn??

    ReplyDelete
  3. faaaaa !! waaa toceiiiii !! hihiiii...nmpk sedap !! nih x sabo nk try nih !! tpiiii...tuh pic a few years agooooooo laaa lalink !!**blushed~

    ReplyDelete
  4. ayu::same2..hihihi..g try g try....da wat tgkap gamba nah..

    ReplyDelete
  5. hahah...i will i will !! tanx fwen...^____^

    ReplyDelete
  6. if ak x tarok cendawan shiitake n sawi pown xpe kan ??? heheh...ak kan allergic sayor !! hahaha...luper ??? lagiiiii, camner ko wat telor cam tuh ??? koi dop reti !!~

    ReplyDelete
  7. xkisah nak taruk or x sayur tu..depends pd selera u yunk...

    bile mee dgn kuah tue tu da mcm dah nak kembang, pecah kan telur atas mee tu...

    ReplyDelete

superb komen-ngomen