aku ni jarang nak buat kuih-kuih tradisional ni sebab selalu buat tak menjadi. tabik pada orang yang pakar buat kuih-kuih tradisional ni sebab diorang xde derr main timbang gram-gram bagai. main pakai agak je. tup tap menjadik! perggghh. macam mak ngah aku, nenek aku, mak ndak aku tu semua taiko kuih-kuih tradisi. camne nak jadi pelapis kuih tradisi ni? hukhuk.
tapi kuih CEK MEK MOLEK ni laa satu-satunya kuih tradisi yang aku buat main agak-agak menjadik! tapi resepi ni aku amek kat My.Resepi by princessharyati . thanks ya share resepi. mintak share kat sini plak ya. tapi ada ubah sikit-sikit laa mengikut bahan yang ada kat umah ni. hehe. jom cuba!
CEK MEK MOLEK
4-5 ketul ubi keledek (sederhana)
2 cawan tepung gandum (bergantung pada doh)
gula - untuk inti
~rebus ubi keledek sehingga empuk.
~lenyek ketika masih panas.
~campur tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat.
~sapu tangan dengan sedikit tepung. ambik sedikit doh dan bulatkan. leperkan dan letak 1 sudu kecil gula di tengah. cantumkan semula doh dan buat bentuk bujur.
~hati-hati jangan sampai gula terkeluar.
~panaskan minyak dan bila minyak dan goreng hingga bertukar warna spt dalam gambar.
~angkat dan toskan minyak.
see? senangkan? nak jual pon boleh. hehehe. tapi nak makan tu hati-hati taw. tunggu suam-suam kuku baru makan. jangan makan panas-panas sebab inti tu gula cair yang tersangatlah panas. aku nasihat berdasarkan pengalaman. teheee~
Cantik nya kuih Cik Faa molek ni....hehe. Lama dah tak makan kuih ni, hanto ler sepiring ke miri.
ReplyDeletecantik pe nye Along..senget benget..hehehe...kalo kuih ni mcm kertas da lama faa hantor ke miri..hehehe
DeleteAhaaaa, tengok entry ni time puasa, memang tak lah kan rasa mengidam! dah lama tak makan kot T.T
ReplyDeletesabar sabar..nnt cari kuih ni buat juadah berbuka ya..hehehe..kalo dpt buat sendiri lagi syiokkk.
Delete