faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Thursday, June 27, 2013

Lava Chocolate Cake


sekali lagi amek kesempatan lari dari tension memahami membaca menghafal menelaah subjek Hotel Design and Layout yg papernye esok. tibe tibe tekak ni teringin sangat nak Lava Chocolate Cake ni. terbayang2 lagi kek coklat yg gooey, hot melted inside and crunchy outside, more heaven when eat with a scooped of cold vanilla ice cream. pergh!! teringin! teringin!


tapi hanya mampu update blog dan tatap gambar je laa bila kat Melaka ni xleh nak buat kek ni. sob sob. faa taw faa akan menyesal lepas update ni sebab akan teringat2 kat kek ni. tapi apakan daya....... jom laa tengok resepi mudah n sedap ni yang diambil dari ABM. thanks ABM n faa mintak izin share resepi gojess ni kat sini ya. temkiu temkiu.


LAVA CHOCOLATE CAKE

  • 150 gm dark chocolate - cincang halus
  • 70 gm butter
  • 3 biji telur
  • 1/2 cwn gula
  • 1/4 cwn tepung gandum - ayak
  • 1 sk esen vanilla
~panaskan oven 200C.
~double boiled dark chocolate. (masukkan secawan air dalam periuk kecil, biar hingga mendidih. letak mangkuk besi/kaca atas periuk. masukkan dark chocolate dan kacau hingga cair. pastikan air tak kena pada mangkuk.)
~tutup api dan masukkan butter. kacau hingga butter cair.
~dalam mangkuk lain, putarkan telur dan gula hingga gebu dan pucat. masukkan esen vanilla dan putar lagi.
~masukkan coklat tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau laju supaya telur tu tak masak. kacau rata.
~masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau menggunakan kaedah kaup balik hingga rata.
~masukkan ke dalam cupcake paper hingga 3/4 penuh. jangan penuh sangat nanti melimpah. boleh juga guna bekas remekin, tapi gris dengan sedikit butter dulu.
~bakar 12-15 minit bergantung pada oven. hidang suam-suam bersama dengan aiskrim vanilla.


tengoklah tu bila kek yg suam makan ngan aiskrim vanilla. cair tuuuuuu!!!!sedapppp!!!!


 yang kat bawah ni tanpa aiskrim. saje nak bagi close-up sikit.

 amacam? melting tak?

2 comments:

  1. Assalamualaikum....
    Bak cikcek seketul...sedap ni...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..
      jemput cikcek..hihi

      Delete

superb komen-ngomen