faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Thursday, April 26, 2012

choc cheese cake


Ya Allah. Disaster kan rupe kek ak? huhu. Ni gara2 nak cepat sebab myummi nak bawak g opis dia bg dak opis dia yg ngah pregnen rase. Patotnye dah tuang topping, letak lam peti ais dulu. Bg coklat tu set. Ni dia dah suoh potong. Tapi xpe. Tak jejaskan rase pon! Huhu.


Cheese cake ni resepinya sangatlah simple mimple. Aku jumpe kat blog ni. Nak tengok, click (*_*). Kalo ikut resepi akak ni, sangat laa jimat! Sebab tak guna cream cheese yang mahal tu. Tapi guna slice cheese je. Jimat kan? Thanks akak sebab sudi share resepi cheese cake yg sedap n gebuss ni! Hasil mmg memuaskan! Topping tu aku gune topping coklat yg biase je. N combination cheese cake with choc topping sgt laa umphh! Rasa cheesecake yg lemak masin2 manis + choc yg manis2 pahit. Superbb. Lemak dlm perot pon superb! Huahua!


CHOC CHEESE CAKE

4-5 keping cheesedale
200 ml susu UHT
70 gm butter
70 gm tepung kek/gandum - ayak
70 gm gula halus
4 biji telor

~potong chese kecik-kecik (aku koyakkan je). Campurkan susu dan cheese dlm periuk kecik. Masak guna api perlahan sampai cheese cair. Pastikan sentiasa kacau. Bila cheese dah cair masukkan butter. Kacau hingga semua larut then tutup api.
~asingkan putih telur dan kuning telur.
~campurkan gula dlm putih telur then putar sampai jadi meringue (kembang. bile kite terbalikkan mangkuk, putih telur x tumpah)
~di bekas yg lain, putar kuning telur hingga kembang. masukkan essen vanilla dan adunan susu + cheese td. kacau hingga rata.
~masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga tepung tak berketul.
~masukkan meringue dan kaup balikkan menggunakan spatula/senduk.
~alaskan loyang dgn kertas minyak. tuang adunan kek dlm loyang dan bakar menggunakan kaedah water bath. mcm ni--> (KAEDAH WATER BATH) pada suhu 170C selama 20 minit. Selepas 20 minit, turunkan suhu pada 120C dan bakar lg selama 40 minit.


CHOC TOPPING

 1cwn susu UHT
1 bar dark chocolate/coklat masakan (200 gm)
25 gm butter
3 sudu serbuk koko - diayak

~didihkan susu dg api sederhana. masukkan coklat yg dah dipotong kecik2 dan serbuk koko. kacau hingga coklat cair. 
~masukkan butter dan kacau hingga semua sebati. angkat dan sejukkan.


Kalau xnak guna choc topping tu pon xpe. Bagi aku kalo makan kek cheese ni saje pon da sedap. Sebab kek ni dia moist2 gitu. Sedap sangat. Rasa cam kek berunsurkan pudding pon ade. Leh gitu? Hihi.

6 comments:

  1. salam kenal faa...sedap keknya...kita suka kek cheese bercoklat..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal quinnie...sama laa kite...hihihi..

      Delete
  2. Salam faa, sedap betul ciskek akak suke ciskek kalau na dibandingkan dgn kek cekelat, yg lemak2 tu lah suke :D ni pun tgh plan nak buat ciskek nonbake atau bake, kalau malas buat non bake ajerr ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam akak. btol2..faa xbbrape minat kek ceklat..faa minat ciskek...hihihi..kalo non-bake lg sedap akak..

      Delete
  3. Sye cari resepi topping coklat. Pastu jumpa kat sini. Tenkiu.

    ReplyDelete

superb komen-ngomen