faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Thursday, September 20, 2012

crush almond moist choc cake

apa kabo semua? lama betol x membazir masa update blog. hehe. bz skang ni. dah masuk sem 4 kan. berdasarkan result sem lepas, alamatnya kena pulun lebih lagi laa sem ni. hehe. so jarang sangat dapat masak special-special n nak disumbatkan dalam blog ni. doakan aku berjaya dgn lebih ohsemm ye sem ni. hehe. Aminn.



oke ni nak cite pasal CRUSH ALMOND MOIST CHOC CAKE. aku buat ni minggu lepas. buat kat kuantan nak dibawak balik ke Melaka. bagi kawan-kawan housemate aku merasa. nak bagi kawan2 class gak tapi xsempat. mintak hampun ye kwn2 class. nanti aku bawak lagi k. hehe~ selamat jugak sebiji adik aku, Ateh bawak balik asrama dia sebab nak bagi kwn2 dia rasa.



resepi moist choc cake ni macam biasa dari my aunty yg sering memasak menggunakan resepi2 yang simple but rasa gedavvoomm uolls. hehe. tapi aku ada laa tambah-tambah sikit ikut citarasa aku. hehe. mohon share ye mokde n mekasih sudi kongsi resepi. hehe :)





MOIST CHOC CAKE
Bahan A

1 cwn tepung gandum

1 cwn serbuk koko Van Houten
1 sk soda bikarbonat
1 sk serbuk penaik 



Bahan B
4 biji telor
1 cwn gula
1 cwn minyak jagung/minyak masak
1 cwn susu manis
setitik esen vanilla



1 cwn air panas menggelegak



~panaskan pengukus
~ayak semua bahan A.
~blender semua bhn B sampai kembang dan gebu
~masukkan bahan blender ni dlm tepung yg dah diayak tu. kacau dgn senduk/spatula sampai sebati.
~masukkan air panas dan kacau sampai sebati.
~sapu loyang dgn sedikit minyak. tuang adunan kek dlm loyang.
~kukus dgn api sederhana 45-50 minit/sampai masak

TOPPING CHOCOLATE

4 sudu serbuk koko - ayak (kalau xsuka pahit, kurangkan)
1/2 tin susu pekat manis
200ml air
2 sudu tepung kastard - kacau ngan 3 sudu air

~masukkan serbuk koko, susu, air dalam periuk kecil. kacau rata dan masak dgn api sederhana sehingga mendidih.
~masukkan bancuhan tepung kastard sedikit demi sedikit hingga pekat. kacau sebati, tutup api dan sejukkan

CRUSH ALMOND

kacang badam - yang dah dikisar kasar-kasar (beli yang dah siap atau tumbuk sendiri)

~panggang dgn suhu 150C selama 10-15 minit. hingga garing.

*bila kek dah masak, sejukkan. tuang topping chocolate atas kek, tabur rata crush almond. sejukkan then makanlah! hehe! have a nice cake ya!



rasa dia memang ohsemm laa! topping tu bila buat campur ngan tepung kastard, rasa dia tak pahit sangat. sedap je. tabur almond tu banyak2. pastu nanti almond+choc tu melimpah ruah tepi kek. sedap wooo. hehe. try taw. sangat laa simple!

4 comments:

  1. sedapp nyewewwww

    mari la join ga sy
    http://oneniezuka.blogspot.com/2012/09/giveaway-saya-nak-makeup.html

    ReplyDelete
  2. Salam faa! alahaiiiii kalau budak2 ni mmg suke dia dpt makan kek cekelat gini, akak mkn sepotong ya :D bila nak buat ya kek cekelat2 ni? malas sungguh padahal tak ssh pun :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak...jemput makan..hihihi

      buat laa akak..nak tgk versi akak punya...mesti lg gojess..hihi

      mmg xsusah kak..main blender je...huhu

      Delete

superb komen-ngomen