faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Wednesday, December 26, 2012

buttermilk pancake with choc sauce, blueberry filling & strawberry jam


good morning everyone. touu dia..disebabkan breakfast ala-ala inggeris, terus nak speaking..hehehe..sekali sekala ye dak? lagi-lagi kat Kuantan ni tgh sejuk sebab hujan je, mujur rumah aku tak kena banjir. semalam aku g tengok rumah sewa sepupu aku Yong, Ya Allah habis rumah diorang. air naik sampai paras pinggang. kebetulan semua balik sebab cuti. kesian diorang. habis almari baju, kasut, laptop, peti ais...jenuh laa nak basuh rumah. tapi semalam sempat jugak round-round bandar Kuantan..Alhamdulillah semua dah kembali seperti biasa.

disebabkan dah lama teringin nak makan Buttermilk Pancake ni, aku pon buat laa pagi tadi. resepi amik kat MyResepi by NisaMPB. thanks share resepi yg mudah n lazaaaaaaat sangat ni. jom tengok pancake Nisa yg comell je..click #_# ..aku try masak pancake guna pan bentuk Love Myummi ni. leceh la.. melekat sikit. pancake jadi tak beberapa cantik. lepas ni nak buat nak guna pan biasa je. huh! :)

ni laa pan bentuk Love myummi tu.

BUTTERMILK PANCAKE

  • 1 cwn buttermilk - (1 cwn susu segar + 1 sudu cuka makan. kacau dan biarkan 5-10 min sampai berbintil-bintil)
  • 1 cwn tepung gandum
  • secubit garam
  • 1 sk soda bikarbonat
  • 3 sk butter cair - aku guna minyak masak
  • 1 sudu gula
  • 1 biji telur
  • 1 sk esen vanilla - aku tambah

~ayak tepung gandum, soda bikarbonat & garam. satukan dengan gula.
~pukul telur, minyak masak & esen vanilla. masukkan kedalam bahan diayak tadi. kacau rata.
~masukkan buttermilk dan kacau hingga tidak berbintil.
~panaskan pan. letak sesenduk dan biar hingga berbuih dikeliling pancake. palingkan.
~hidang bersama chocolate sauce, strawberry jam, butter and blueberry filling.


 strawberry jam + butter

 blueberry filling + butter

chocolate sauce

10 comments:

  1. wahh sedapnyeee terliur kejap comel gile pankek bentuk lurve <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. try laa kalo terliur..memang berbaloi..hehehe

      Delete
  2. Salam ziarah... cantek pancake ilebiu tu... nyam2x

    ReplyDelete
  3. Cantiklah bentul love tu Faa, selalu asyik bentuk bulat aje...tak kisahlah kalau tercacat sikit he he hehh
    Musim hujan ni memang kesian betul kat mangsa banjir ye Faa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..tapi Faa still xpuas hati..lepas ni nak try buat bentuk bulat cam biasa..hehehe..

      tu laa akak...kesian pada mangsa banjir...lagi2 yang dah sopim barang2 keperluan sekolah..semua habis...siann.. :(

      Delete
  4. wahhh sedapnyer ! terliur tengok :)

    ReplyDelete

superb komen-ngomen