faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Thursday, December 27, 2012

murtabak crackers


lunch apa korang hari ni? disebabkan pagi tadi myummi dah buat Laksa Lemak, aku malas nak masak berat-berat lunch ni. Pikir punye pikir last-last aku nak buat Murtabak Crackers yang dah lama terperam dalam list. hehe. 



resepi aku amek dari Kak Yati. click *_*. menggoda betul aku tengok Murtabak Crackers dia sebab tu aku copy resepi dia. Thanks Kak Yati n mintak izin share kat sini ya. Tapi Faa ubah sikit resepi akak mengikut barang-barang yg ada kat dapur. hehe. Jom tengok resepi!


MURTABAK CRACKERS

Bahan untuk inti daging :
  • 300 gm daging cincang Ramly
  • 3 sudu cili blender (cili kering, bawang besar & bawang putih)
  • 3 sudu serbuk kari daging
  • 1 paket perencah nasi goreng cina Adabi
  • 1 batang carrot (kecil) - disagat halus
  • 1/4 kobis - disagat halus
  • sedikit air - jangan terlalu cair.
  • 2 sudu sos cili
  • garam & gula - secukup rasa
  • minyak untuk menumis
~panaskan minyak. tumis cili blender sampai garing.
~masukkan serbuk kari dan sedikit air. kacau hingga garing.
~masukkan dagin dan kacau hingga daging masak.
~masukkan perencah nasi goreng cina, sos cili dan bahan perasa.
~masukkan carrot & kobis. jacau hingga semua masak. tutup api. sejukkan.

Bahan untuk melapis murtabak crackers :
  • inti daging
  • 36-40 keping biskut crackers (aku guna yang saiz kecil, kalau guna yang besar, boleh kurangkan)
  • 6 biji telur - dipukul
  • 1 1/2 cwn susu segar
  • loyang yang dah disapu dengan sedikit minyak
~panaskan oven.
~rendam biskut dalam susu selama 1 minit. 


~susun biskut dalam loyang hingga penuh.



 ~lapiskan dengan inti daging. ratakan.


~tuangkan sedikit telur hingga rata.


~rendamkan biskut dalam susu seminit lagi dan susun & lapiskan daging dan tuang telur. ulang sampai habis. pastikan akhir sekali biskut. tuang & ratakan baki telur dan susu.


~bakar suhu 190C selama 40-45 minit atau hingga masak. 


~potong dan hidangkan bersama bawang jeruk atau sos cili & mayonese.


sesuai untuk breakfast or lunch or dinner or supper. hehe. pendek kata bila2 la boleh buat. untuk juadah berbuka pon oke ni. oke nak g buat HOMEMADE APAM BALIK. hehe. tadi baru buat bater dia. rupa-rupanya kena rehatkan bater sekurang-kurangnya 3 jam. so jadi menu minum petanglah ye dak? Selamat Mencuba!


Licinn uolls! memasing kelaparan! hahaha.



4 comments:

  1. hallamak... tak tahan godaan! Memang dah tengok hari tu di dapur Yatie ni ada di sini pulak!

    ReplyDelete
  2. nk sikit...lama dh brangan nk buat..tp smpi kesudah xbuat2 jugak...hehe

    ReplyDelete

superb komen-ngomen