faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Monday, April 22, 2013

Mocha Moist Brownies


not in the mood nak update sebenarnya. internet tersangatsangatsangatsangatsangat lembab!! tapi kena update jugak sebab dah lama sangat tak update blog. huuuuu. apalah nasib faa ni. sedih. nasib laa tinggal kat taman perumahan baru yang menghadap hutan n disebabkan itulah susah nak dapat kelajuan internet di tahap memuaskan. huh!


ok lah. lupakan kisah duka lara tu. jom kita nikmati a slice of Mocha Moist Brownies hasil ciptaan faa bila hasrat sebenarnya nak buat Moist Choc Cake biasa tapi bila tak cukup bahan, terpesong jadi Mocha Moist Brownies. hehe. resepi asal resepi Moist Choc Cake hasil dari Mokde faa punya resepi tapi diedit oleh faa. jom tengok resepi!


MOCHA MOIST BROWNIES

  • 1 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn serbuk koko
  • 1 sk serbuk penaik
  • 1 sk baking soda
  • 1 paket kecil instant coffee/nescafe/mocha
  • 4 biji telur
  • 1 1/2 cwn gula
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 cwn minyak jagung/masak
  • 1 cwn susu segar
~panaskan pengukus
~putar telur , esen vanilla, dan gula hingga kembang menggunakan mixer.
~masukkan minyak dan susu. putar lagi.
~ayak tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik dan baking soda.
~masukkan instant coffee dalam mixer dan masukkan bahan diayak sedikit demi sedikit dan diputar hingga semua rata.
~tuang dalam loyang dan kukus dengan api sederhana selama 30-45 minit atau hingga masak. sejukkan.

CHOC TOPPING

  • 1 cwn parutan coklat masakan
  • 1/2 cwn susu penuh krim
  • 1 sudu butter
~masukkan semua bahan dalam mangkuk kaca dan cairkan coklat menggunakan kaedah double-boiler. tuang atas kek dan ratakan.
~potong kek 4 segi dan hidangkan.



6 comments:

  1. amboi brownies dy.. berkilatt.. awesome.

    ReplyDelete
  2. sedapnya Faa hitam berkilat nampak lembab sangat brownies ni tentu sedap bangat ni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try laa kak..memang lembab sgt rasa dia...

      Delete
  3. Aslmkum Faa
    mocha moist brownies nampak yummy sekali!

    ReplyDelete

superb komen-ngomen