faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Wednesday, January 23, 2013

Blueberry Lime Panna Cotta


who starving for dessert????!!!!!! jyeah! jom melegakan dan menyamankan anak tekak dengan Panna Cotta. apa tuh? hehe. bila aku google, ni makan dia.. : Panna cotta (from Italian cooked cream) is an Italian dessert made by simmering together creammilk and sugar, mixing this with gelatin, and letting it cool until set.


sebenarnya misi nak menghabiskan stock whipping cream dalam peti tu. takut expired. kebetulan ada pulak blueberry filling yang aku beli tanpa arah tuju. hehe. cari punya cari. geledah punya geledah. kaji punya kaji. setelah didarab bahagi dijumlah, aku terjumpa laa resepi Panna Cotta kat blog Scent of Kitchen by ABM. nampak gojess sangat uolls Panna Cotta dia. tapi dia guna strawberry, fresh lagi. sebab dia kat oversea. hehe. kat sini buah-buah gitu agak mahal so yang mampu makan filling or jem punya lah., janji ada rasa ye dak?hikhik.


mintak share kat sini pulak ya ABM resepi ohsemm Panna Cotta ni. tapi faa ada ubah sikit-sikit laa. n tak guna buah fresh sebab xde. hehe. guna apa yang ada je. jom usha Panna Cotta with Strawberry Sauce hasil dari ABM ni. gojess taw. click *_*. cantik n menyelerakan kan?


oke skang kita tengok resepi Panna Cotta versi blueberry plak. layanz:

BLUEBERRY LIME PANNA COTTA

  • 1 sk gelatine halal
  • 3 sudu besar air panas
  • 350 ml whipping cream
  • 1 sk vanilla essence
  • 1/4 biji perahan jus limau nipis
  • 2 sudu besar gula
  • 2-3 sudu besar blueberry filling+sedikit air panas

~tuang air panas dalam mangkuk kecil. tabur rata gelatine. jangan kacau n pastikan betul2 rata. jangan kacau. biar dia larut sendiri.
~dalam sauce pan/periuk kecil, masukkan whip cream, gula dan jus limau nipis. kacau rata. panaskan dengan api kecil sampai timbul buih-buih ditepi cream.tutup api. jangan terlebih mendidih.
~masukkan esen vanilla dan gelatine kacau rata. tapiskan dan letak dalam acuan yang sesuai. (ABM guna bekas remekin, aku guna cawan kopi biasa je. hehe)
~sejukkan dalam peti ais sekurang-kurangnya 4 jam dan lebih elok dan sedap kalau semalaman.
~keluarkan dari acuan, hidangkan bersama blueberry filling. nyummeh!


rupa Panna Cotta aku agak disaster n comot momot maybe sebab aku tak gunakan bekas remekin kot. hehe. orang yg suka bantai-bantai macam aku ni, ni laa akibatnya. huhuhu. tapi tak jejaskan rasa pon. memang ohsemm!

who want the other half?

14 comments:

  1. wah! nnt nak try gak la buat guna blueberry. :)
    Thanks cuba resepi. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. blueberry kat sana mesti murah kan?hehe...sedapnya guna fresh fruits..

      most welcome!

      Delete
  2. salam kenal..
    sedap nii..boleh cuba jgk nanti.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jugak...
      cuba jgn tak cuba ya..hehehe

      Delete
  3. wahhh..nmpk sedap,menarik n simple je nk wat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang simple..tp nak menunggunya lama sgt..hehe..tp berbaloi..

      Delete
  4. Blueberry...! memang terus bertukar warna mataku... suka dessert begini, memang sedap bubuh blueberry, boleh seiimbangkan rasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan akak kan....manis manis masam..bukan masam-masam manis..hehe

      Delete
  5. alamakkk sis..terliur dibuatnya..lama sungguh x mkn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak...dah terliur kena buat ni..hehehehe

      Delete
  6. Aslmkm. Rajin nya adik sorang ni...! Kreatif gak Faa ni, hidang camtu pun cantik gak, siap dgn lemon melentok... awww ngancam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wksalam Along..

      hehehe...ni je yg faa dapat praktikkan dari faa belajar catering masa form4 n 5 dulu...heheh..hiasan2 makanan...rindu zaman sekolah..hehehe

      Delete
  7. pandai faa olah resepi & hasilnya tak mengecewakan... nampak sedap & segar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...olah pon guna bahan yg ada kat dapur je...hehehe..

      Delete

superb komen-ngomen