faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Monday, April 29, 2013

Pizza (Homemade Crust)

sakitttt hatiiiii. apa masalah dengan Celcom berukband ni? baru lepas bayar bil tapi lembab tahap siput cacat! haaaa kan dah keluar ayat-ayat tak best. nak update 1 entry ambik masa yang lama sampai tersengguk-sengguk faa menunggu. haish~


oke malas nak membebel panjang. jom kita menguli doh buat pizza! faa suka sebab first time menguli doh dan ia menjadi! and and and and...paling penting! faa buat thin crust yakni bermaksud means our family's fevret. hehe.

resepi faa amek resepi doh donut dari Kak Ita Masam Manis. hehe. ubah resepi donut jadi pizza. sebab bahan yg digunakan n cara dia senang. thanks kak ita share resepi. sedap n lembut sangat. izinkan faa share kat sini ya. haaaa pada yang nak buat donut yg gojess mcm kak ita, click ^_^

DOH PIZZA

  • 500 gm tepung roti - faa guna tepung high protein. kalau takde, guna je tepung gandum. hehe.
  • 100 gm gula - faa rasa kena kurangkan sikit sebab kita nak buat pizza kan. so doh pizza faa ada rasa manis sikit. heuheu. guna dalam 50 - 80 gm je.
  • 11 gm instan yeast - 1 paket kecil
  • 4 biji kuning telur
  • 200 ml air
  • 100 gm butter
  • 1 sk garam
  • 1 sk oregano kering - optional. ni faa tambah
  • 1 sk mixed herbs - optional. ni faa tambah
~ayak tepung dalam mangkuk. masukkan yis dan kacau rata.
~masukkan gula, garam, oregano, mixed herbs, kuning telur dan tambahkan air. kacau bagi rata semua bahan.
~masukkan pula butter dan kacau hingga sebati. uli doh hingga tidak melekat pada tangan. uli 10-20 kali sampai betul-betul sebati.
~rehatkan doh 20-30 minit hingga kembang. alas doh dengan tuala lembab bersih.
~tumbuk-tumbuk doh dan bahagikan kepada bebola sederhana besar.
~gelek bebola doh hingga menjadi nipis (ikut citarasa). buat sampai habis dan rehatkan lagi 20 minit.
~panaskan oven 200C. sapu loyang dengan sedikit minyak. gelek sekali lagi doh dan letak atas dulang. bakar separuh masak dalam 5-8 minit. buat hingga habis.




inilah rupanya crust pizza kita yang separuh masak. macam roti pon ada. hehe. kalo sapu butter then tabur chopped garlic then bakar. perghhh jadi garlic bread. hehe. sedap-sedap. dah siap ni, boleh laa kita simpan kan. bila-bila nak makan pizza, just tabur sosej ke, crabstick ke, udang ke, papperoni ke, sayuran and apa-apa je pastu padatkan ngan sos n cheese then bakar je. dah siap! macam kat bawah ni!




 tengok pizza kita bawah ni. nipis tak? takde laa muak kalau makan. nipis n garing. cuba taw! hehehe


6 comments:

  1. Ya Allah rajinnya menguli piza..bab menguli doh tu yg paling la malas..sedapnya nampakk..

    ReplyDelete
  2. Memang malas..tp resepi ni senang...sangat senang..huhu

    ReplyDelete
  3. amboi faa jeles tgk..kemain full topping nye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letak ikut nafsu.. cmtu la jdnya...huhu

      Delete
  4. adoi laa... sini pon ada pizza jugakk... harus kene buat la nih gamoknyerr... curik ko nyer sekeping dulu taw ! hehe

    ReplyDelete

superb komen-ngomen