faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Tuesday, May 14, 2013

The Real Maggi Asam Laksa


pernah tak tengok iklan Maggi Asam Laksa yang ada sorang abg ensem tu baru balik keje g pasar pastu dia pegang ikan sambil jerit "besar punyaaaa!.." pastu dia masak maggi asam laksa letak ikan semua bagai. ingat tak? ingat tak? ingat tak? abang tu ensem!


disebabkan abg tu ensem, maggi asam laksa plak fevret faa, faa pon dah lama sangat-sangat teruja nak buat tapi tak tertunai hinggalah satu hari, lauk lunch faa masak ikan bakar so ada lebihan ikan bakar tu, isi dia faa amek utk buat maggi asam laksa versi abg iklan. hehe. jom laa tengok resepi campak-campak Maggi Asam Laksa like the real one.


THE REAL MAGGI ASAM LAKSA

  • sebungkus maggi asam laksa
  • 1 ekor ikan bakar/goreng/singgang - diambil isi sahaja dan dicarik halus. (atau seketul sardin dibasuh dan dihancur kasar)
  • 2-3 helai daun kesum
  • 3-4 biji cili api
  • 1/2 biji bawang - dihiris. untuk hiasan.
  • 1/2 biji limau kasturi - hiasan.
  • air secukupnya
~panaskan air. masukkan perencah, isi ikan, cili api, daun kesum dan biar mendidih.
~masukkan maggi dan biar hingga masak. hidang dengan hirisan bawang dan perahkan sedikit limau kasturi untuk rasa yang lebih umpph!




4 comments:

  1. Salam Faa...Sedapnya maggie perencah asam laksa ni?Tak pernah try...biasa akak beli yg kari punya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..

      sedap maggi asam laksa ni kak..try laa

      Delete
  2. salam faa, akk pun tak pernah try lg maggi asam laksa ni, wahh, siap ada isi ikan lg, mst best kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..try laa kak..memang mengancamm!

      Delete

superb komen-ngomen