faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Thursday, May 23, 2013

Doughnut Pudding


apa khabar semua? harap-harap sihat. faa? sihat, Alhamdulillah. tapi sangat-sangat busy dengan esaimen yg tak berpenyudah. sampai satu tahap stress tahap apa ntah. bila stress, faa pasang lagu, slideshow kan gambar-gambar makanan. selain perut menjadi lapar dan hanya mampu menelan air liur, faa jugak rasa tenang je. heuheu.



godek punya godek, terjumpa laa gambar Doughnut Pudding yang faa buat kat umah nenek faa aritu. masa tu tinggal berdua je dengan nenek, tapi agaknya nenek terlalu gembira ada org nak teman dia breakfast, dibelinya banyak kuih muih n nasi lemak + roti canai. faa nasi lemak n roti canai memang jalan tapi kuih muih manis ni kurengg sikit. so ada laa donut 2 ketui tak berabis, bersemadi je dalam peti. sayang pulak kan.


tiba-tiba muncul idea nak pudingkan donut tu. terus laa mulakan eksperimen. guna resepi puding roti, just gantikan roti dgn 2 biji donut. hasilnya? walla! licinnn. tapi bg faa mcm agak oily sikit sebab donut kan berminyak. faa cadangkan before letak donut tu, lap dulu donut dgn towel kitchen bagi serap semua minyak. oke, ni resepi. selamat mencuba!




DOUGHNUT PUDDING

  • 2-3 biji donut - lap ngan towel kitchen bagi serap n buang semua minyak donut tu.
  • 2 cwn susu cair
  • 1 biji telur
  • 4 sudu gula
  • 1 sk esen vanilla
~kacau semua bahan kecuali donut hingga sebati dan gula larut. 
~potong donut kecil-kecil. taburkan donut dalam adunan telur tadi. tekan-tekan dgn garfu hingga donut menyerap adunan telur. biar 10 minit.
~sementara tu, panaskan pengukus. kukus doughnut pudding selama lebih kurang 20-30 minit atau hingga masak menggunakan api kecil.
~sejukkan atau makan suam-suam dgn vanilla sos atau parutan coklat.




4 comments:

  1. rajin cucu nenek sorang ni..siap hiris tabur gitu yang wat tergoda tau faa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa lah tengah lapakk jumpe makanang :(

      Delete
    2. eh eh kamu! tomato kering! lama menyepi..huhuhu

      Delete

superb komen-ngomen