hai semua. faa pasti kebanyakannya sekarang semua dah berada di kampung kan bersama sanak saudara, adik beradik. macam hari raya pulak. bagus jugak pilihanraya ni. hehe. yelah. semua kejadian ada baik dan buruknya kan. ni merata-rata asyik cerita pasal kenagetifan pilihanraya je. bergaduh, mengumpat, mengutuk, bermasam-muka. haishh. kenagetifan.. dalam kamus dewan pustaka ada? huhu.
oke. faa pon sekarang kat kampung dengan nenek. faa mengundi kat Mentakab, Pahang, tanah tumpah lahir faa. cewahh. tapi kat sini faa jarang laa masak sebab nenek yang masak (bukan membuli, tapi rindu sangat dengan air tangan nenek.) hoho.
okelah, berbalik pada entry ni, kenapa Taiwan? sebab faa tengok rancangan ala-ala JJCM tapi orang cina punya kat Food Network. dia pegi Taiwan. kat gerai tu, chef dia goreng kuey teow n dia cakap kuey teow goreng Taiwan versi macam dia buat tu. faa pon hafal laa resepi. tapi tak 100% laa. amek yang basic je. mana yang PATUT kita ganti, kita ganti. selalu buat kuey teow basah je kan, sesekali cuba ala kering camni pon sedap. faa suka. sedap sangat. jom tengok resepi.
KUEY TEOW TAIWAN
- 2 bungkus kueyteow - dicuci dan ditoskan
- beberapa keping dada ayam - nak guna udang ke, sotong ke, daging ke pon boleh. ikut suka.
- 3-4 sudu besar cili blender (cili kering + bawang putih + bawang besar) - faa selalu blender bahan ni banyak pastu simpan dalam peti. senang kalau nak guna benda dah siap.
- 1 cekak daun kucai/daun bawang - dipotong
- 2 biji telur
- 1 sudu cili flakes
- 2 sk minyak bijan
- 1-2 sudu cili sos
- 1-2 sudu kicap manis
- 1/2 paket perencah nasi goreng cina Adabi
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- 3 ulas bawang putih - cincang halus
~panaskan minyak. goreng ayam hingga separuh masak. toskan dan angkat.
~tumis cili blender hingga garing dan angkat.
~kuali yang lain, panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau.
~kecilkan api, masukkan kueyteow, minyak bijan, cili sos, kicap manis, perencah nasi goreng cina dan kacau rata.
~masukkan ayam, cili blender yang ditumis, daun kucai, cili flakes, dan perasakan dengan garam dan gula. kacau hingga rata.
~tolak kuey teow ketepi kuali, pecahkan telur. biar permukaan telur separuh masak dan kacau telur dan kueyteow hingga sebati. hidangkan panas.
Assalamualaikum.
ReplyDeleteSedapnya ka Faaaaaaa. Kalau makan dengan cabai jeruk tu fuhh kecur ayaq lioq u_u
Oo letak perencah nasi goreng cina. Wokeh :D
Kenapa eh, saya kalau goreng kuey teow mesti oily semacam ja :(
waalaikumussalam..
Deletemekasih..betol3x..makan ngan cabai jeruk terangkat wooo..
kurangkan kuantiti minyak masa menumis sebab kueyteow tu sendiri dah berminyak kan..perasan tak kalo kita basuh kueyteow tangan kita akan berminyak, so pastikan basuh kueyteow bersih-bersih tapi jangan sampai hancur tau..hehe