faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Tuesday, May 7, 2013

Kitkat Cheesecake (Bake)


haaa! inilah dia resepi yang ke-200 faa!! n disebabkan ianya resepi yang ke 200, ia agak special sikit. kenapa special? sebab resepi yang faa nak reveal hari ni ialah resepi kegemaran, cheesecake and faa buat special untuk adik faa, Nur Syafiqa yang sambut birthday pada 30 April (belated) and kazen yang sebaya dengan adik faa, Firdaus yang sambut pada hari semalam, 6 May. so mereka sambut sekali and faa volunteer nak buatkan kek, bila ditanya nak kek apa? diorang jawab CHEESECAKE! ok. senang. heuheu.


kali ni faa nak cuba cheesecake yang versi bakar. bermaksud tak menggunakan gelatine tapi telur. dan Alhamdulillah menjadi. Terima kasih pada Cik Norfa dari blog NORFA N.F.M.D yang sudi berkongsi resepi cheesecake yang sangat sangat sangat simple! click *_* untuk ke blog beliau dan tengok kesedapan Oreo Cheesecake beliau. Thanks awak for the recipe. tapi faa ubah jadi KITKAT CHEESECAKE and faa harap awak halalkan ya. hehe.


faa memang tak berniat nak buat Oreo Cheesecake sebab macam bosan. faa ni kan cepat bosan. asyik oreo oreo oreo. so bila perah lipat tarik otak ni, muncul idea nak cuba buat Kitkat Cheesecake and Alhamdulillah tak sampai beberapa minit lesap! seronok sangat! hehe. oke jom tengok resepi Kitkat Cheesecake yang resepi asalnya ialah Oreo Cheesecake by Norfa.


KITKAT CHEESECAKE
Untuk base :
  • 300 gm biskut tiger - yang 4 segi tu
  • 50 gm mentega - dicairkan dan disejukkan sedikit
~blender halus (guna blender kering) semua biskut tiger. 
~masukkan dalam loyang bulat. masukkan butter dan gaul rata.
~ratakan biskut keseluruh loyang dan padatkan semampat mampat sepadat padat yang boleh. tekan tekan dan tekan hingga rata.
~masukkan dalam peti sejuk beku selama 15-20 minit

Untuk adunan cheese :
  • 500 gm cream cheese - dikeluarkan dari peti selama lebih kurang 15 minit. tapi jangan sampai tahap suhu bilik.
  • 110 gm gula halus
  • 1/2 sk esen vanilla
  • 2 biji telur
  • 150 ml whipping cream
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 2 paket besar kitkat - cincang kasar
  • 1 sudu besar milo
~putar cream cheese sehingga lembut dengan kelajuan sederhana.
~masukkan gula halus, esen vanilla, telur, whipping cream dan jus lemon. putar dengan kelajuan sederhana sehingga sedikit kembang, tidak berketul-ketul dan betul-betul sebati.
~masukkan milo dan ketulan kitkat. kacau menggunakan spatula/senduk secara kaup balik sehingga sebati.
~panaskan oven 150C.
~keluarkan base tadi dan tuangkan adunan cheese ke dalam loyang. hentak perlahan 2-3 kali.
~letak dulang adunan kedalam dulang yang sedikit besar yang diisi dengan sedikit air (kaedah waterbath). 
~bakar dengan suhu yang sama selama 50-60 minit atau hingga masak. sejukkan dalam oven selama sejam
~bungkus dulang dengan plastic wrap dan sejukkan selama 4 jam atau semalaman (lagi sedap!) barulah dihidangkan.


(abaikan hiasan cake yang sememeh dan belon murah dari sarung tangan getah. haha. jimat)


oke itu lah dia resepi ringkas cheesecake yang faa dapat kongsi. asalkan kita berani nak cuba resepi baru, tak salah. gunakan resepi lama sebagai asas, then tukar je bahan yang anda rasa sesuai dan terciptalah resepi baru. senangkan?

ummi faa pulak masak nasi Tomato n memang sedap tapi tak sempat berguru. hehe. sibuk mendeco (mengjahanamkan) Kitkat Cheesecake. heuheu. kalau ada yang request resepi, faa berguru dengan ummi. kalo xde, lambat lagilah jawabnya..



nasi tomato + ayam goreng berempah + dalca + acar mentah = nyummeh! Thanks Ummi.



 inilah dia adik faa n kazen faa. Selamat 21 tahun korang!

8 comments:

  1. salam faa...adus adussss tergodanya tengok ciskek ni..akak ni peminta ciskek tapi kena tahan sabar sebab badan dah membulat nih hahaha...sedapnyer..

    ReplyDelete
  2. Salam kak...faa pon membulat jugak tp semacam je bantai..huhu

    ReplyDelete
  3. dah habis le tuuu kan..jeles akak tgk tau faa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa dah abis laa kak..nnt kita buat lain taw..hihi

      Delete
  4. hppy belated besday buat adik n kazen tu yer..

    mesti sedap kek tu bile cheese n kitkat bersatu...good idea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tenkiu...memang sedap diorang bergabumg!!

      Delete
  5. happy belated bday. untung la ada yg raikan hari lahir. makanan mcm2 lak tu. terliur tgk kek..huhu

    ReplyDelete

superb komen-ngomen