faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Wednesday, December 29, 2010

butter prawn n prawn ball

>>salammmmmmmmmm....
>>hehehe..aku disini ingin menyiarkan rsepi lauk pengantin atas permintaan kakak sedareku..
>>x taw laa yg mane 1 tapi aku post je laa dua2 resepi..
>>tapi yang sebenarnye dia nie masak lagi best!!(wahh pujian melambung..dgn harapan ade habuan..wakakaka)



BUTTER PRAWN


BAHAN BAHAN
1kg udang
2 sudu serbuk kari ikan
1 sudu serbuk cili
1/2 sudu serbuk kunyit
garam
1/2 buku butter
2 biji telur (dipukul)
minyak

CARA CARA
~perap udang dgn serbuk kari ikan, serbuk cili, serbuk kunyit n garam..
~goreng telur dgn cara menuang telur ke dlm minyak panas..caranya tinggikan tgn kanan yang memegang mangkuk telur manakala tangan kiri mengacau telur di dlm minyak..pastikan ianya hancur dan tidak melekat..
~kacau telur hingga garing, angkat n toskan..
~goreng udang seekor seekor dlm minyak yg bnyak..angkat n toskan..
~cairkan butter n masukkan udang n telur yg dah digoreng n kacau hingga kedua-duanya sebati..



PRAWN BALL


BAHAN BAHAN
1 kg udang (dibuang kulit dan dicincang)
daun sup dan daun bawang(dicincang halus)
bawang kuning (dicincang halus)
cili merah (dicincang halus)
3 biji telur
tepung gandum
garam
lada sulah
bread crumbs (untuk salut bebola udang)

CARA CARA
~gaul isi udang, daun sup, daun bawang, bawang kuning, cili merah, telur, garam n lada sulah..
~campur tepung gandum sedikit demi sedikit hingga udang x melekat..
~bulat-bulatkan, salut dengan bread crumbs then goreng macam goreng cekodok k!!

WALLA!



2 comments:

  1. sedapnye yg prawn ball tu.. >.<
    nnti kau wat kan?
    nak rasa...

    ReplyDelete
  2. no hal lah..dtg umah aku...temerloh laa...raye cine nie nak??aku wat mknn pngantin

    ReplyDelete

superb komen-ngomen