faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Thursday, February 16, 2012

bubur barli


Sorry la yea. Gambar comot sememeh. Mangkuk pon berkarah. Hihi. Xplan pon nak buat. Sebab tu x sediakan pape. Sebenarnya teringin nak makan Bubur Gandum. Dalam otak pikir (dari umo aku 17 taon) Bubur Gandum ni dibuat dari barli. So bile Google resepi, rupanya Bubur Gandum ni memang menggunakan Gandum biji. Alaaa.. frust disitu. Sebab dalam peti ais ade Barli je.

Tapi x putus asa. Try plak ade x yang guna barli buat bubur. Rupanya ada. Kak Wan dari blog Citarasawan buat Bubur Barli. So teros la ke dapur pung pang buat bubur ni.

Resepi aku maen campak2. Nak campak2, gune resepi aku. Nak detail, guna resepi Kak Wan ya. Hihi. Bubur dia nampak lagi menyelerakan dari bubur aku la. Siap ade nangka lagi. Thanks Kak Wan share resepi. Jom terjah blog Kak Wan. Click ^_^

BUBUR BARLI

barli -yang dah direbus
gula batu
sekotak santan segera - aku guna Adabi
gula pasir secukup rasa
secubit garam
sehelai daun pandan *xguna sebab xde

~campak semua..eh eh..jgn la campak. hihi. masukkan dgn berhemah semua bahan dalam periuk, kacau hingga santan masak. pastikan kacau sokmo/selalu taw. nanti santan pecah tak cantik.

Rasa dia sedap. Serius nih! Tak rasa cam Bubur Gandum tapi rasa bali. hihi. memang laa sebab guna barli. Tapi unik laa rasa dia. Xde laa kita bosan asyik minum air barli je kan? Sesekali try something new. Alang-alang dah buat banyak, bagi laa jiran tetangga a.k.a kawan2 abah merasa. hihi.

4 comments:

  1. Waaahh bagus bagus ... anak dara mesti kena tahu buat bubur .. hmmm tak nampak comot pun ..nampak sedapp je ... hyumm nyummm terliur dahh aihhh ...

    ReplyDelete
  2. yeke? hihihi.. ni yang nak bagi kat mokcik2 jiran yg ade anak teruna ni..biar dia taw anak dara ni pandai buat bubur..huahua....

    ReplyDelete
  3. nak try la.. tapi nak ubah2 skit~ huu ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. no hal laa...selamat mencuba..heuheu

      Delete

superb komen-ngomen