Walaaaaweh! Sila lihat tajuk tu ye kawan2. Dengan ini Faa nak menyatakan dgn rasmi yang Pavlova ni dah jadi tawanan aku! hahahaha. -apo ntah merepek!
Hehe. Bukan ape, Faa ni dari dulu teriiingin sangat nak buat n makan Pavlova ni. Lagi2 tgk beberape blogger dah buat Pavlova ni mcm blog DTS, Abg Mat dah buat, Akak Irma dah buat n so many more lah. Jadi keinginan nak buat Pavlova ni makin membuak2. Sepupu sepapat sedare mare aku bile aku sebut nak buat Pavlova, otomatik muke diowank akan pelik dan try nak mnyebut Pavlova ni. Tapi versi tergeliat lidah. Huhu. "Lova2?" "Povlov?" haha.
Pada hari Jumaat lepas, tercapai laa impian Faa nak buat Pavlova ni. Ni budget punye Pavlova. Hasil tong-tong duit aku ngan sepupu aku , Yong, kami pon g laa beli brg2 nak buat Pavlova ni. Kat Giant Kuantan jual Stoberi murah! Tp dari Cameron Highland laa.. Aku xkesah janji Stoberi! Hihi.
And aku ade tengok dlm Myresepi.com, dia xguna whipped cream, dia guna yogurt. Teros laa aku ikut resepi dia! Boleh jimat n boleh gak kurangkan rase manis2 tu kan. Hihi. Kalo nak tgk resepi dari Skyblue, myresepi.com, click -_-. N aku jugak mencedok sedikit sebanyak ilmu Pavlova dari Kak Irma . Dia banyak bagi tips. Thanks ye akak sudi share. Nak tgk hasil beliau or tempah dr beliau, click +_+
Ok ni aku nak bagi resepi Pavlova versi Faa la sangat. Haha. Padahal sama je dgn semua resepi. :)
YOGURT PAVLOVA
4 biji putih telur - tanpa setitik/secalit pon kuning telur
3/4 cwn gula halus - leh kurang lagi kalau x suke manis
1 sk tepung jagung
1 sk cuka makan
1 sk essen vanilla
beberapa titik pewarna merah - utk nampak cantik je. xguna pon xpe
2 botol kecil yogurt - ape2 flavor. aku gune mixed berries
any buah yg ade rase2 masam - stoberi, kiwi, mangga - aku gune stoberi je.
~panaskan oven suhu 120 darjah.
~pastikan semua alatan dlm keadaan bersih dan betul2 kering! Kalo x meringue xkan naik.
~Pukul telur putih dgn hand mixer di kelajuan maksimum hingga gebu. Masukkan gula halus sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi. Then masukkan esen vanilla. Pukul hingga kembang, gebu dan bertanduk. Kalo korang nak taw dia dah bertanduk mcm mane, korang terbalikkan mangkuk tu, adunan tu x jatuh. Tapi hati2 ya! Kalo takut nak amek risiko, just pukul sampai jadi mcm dlm gambar bawah ni :
4 biji putih telur - tanpa setitik/secalit pon kuning telur
3/4 cwn gula halus - leh kurang lagi kalau x suke manis
1 sk tepung jagung
1 sk cuka makan
1 sk essen vanilla
beberapa titik pewarna merah - utk nampak cantik je. xguna pon xpe
2 botol kecil yogurt - ape2 flavor. aku gune mixed berries
any buah yg ade rase2 masam - stoberi, kiwi, mangga - aku gune stoberi je.
~panaskan oven suhu 120 darjah.
~pastikan semua alatan dlm keadaan bersih dan betul2 kering! Kalo x meringue xkan naik.
~Pukul telur putih dgn hand mixer di kelajuan maksimum hingga gebu. Masukkan gula halus sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi. Then masukkan esen vanilla. Pukul hingga kembang, gebu dan bertanduk. Kalo korang nak taw dia dah bertanduk mcm mane, korang terbalikkan mangkuk tu, adunan tu x jatuh. Tapi hati2 ya! Kalo takut nak amek risiko, just pukul sampai jadi mcm dlm gambar bawah ni :
~then masukkan tepung jaung dan cuka makan. Gaul rata menggunakan spatula/senduk plastik. Masukkan beberapa titik warna merah, gaul tapi jgn sampai rata. Gaul bagi nampak line2 merah.
~lukis bulat pada permukaan kertas minyak. Terbalikkan kertas tu then bubuh meringue (adunan telur putih tadi) mengikut bulatan tu. Aku guna A4 paper je. Org derhaka mmg camnie! hihi. Nanti dia kelihatan cam dalam gambar ni.
~lukis bulat pada permukaan kertas minyak. Terbalikkan kertas tu then bubuh meringue (adunan telur putih tadi) mengikut bulatan tu. Aku guna A4 paper je. Org derhaka mmg camnie! hihi. Nanti dia kelihatan cam dalam gambar ni.
~Then aku bakar suhu 12o darjah tu selama 15 minit. Then aku turunkan suhu ke 100 darjah then bakar lagi selama 1 jam.
~Keluarkan dari kertas, then letak dalam pinggan/dulang. Mende ni bile dah dibakar, dia dipanggil shell. Sejukkan shell dia ni sampai betul2 sejuk. Xde rasa suam.
~Keluarkan dari kertas, then letak dalam pinggan/dulang. Mende ni bile dah dibakar, dia dipanggil shell. Sejukkan shell dia ni sampai betul2 sejuk. Xde rasa suam.
~lepas tu tuang yogurt n hias ikut suka! then makan la!
Oke. Abaikan Pavlova aku yang agak sememeh itu! Ni gara-gara nak cepat di ngapp! Sedang elok Pavlova ni tgh bersauna dalam oven, Myabah aku cakap nak balik kampung dgn kadar segera! Haissh. Sebab tu aku hias cincai2 je. Sebab nak ngap before balik kampung. Hehe.
Tapi hasilnya memang heaven! Terasa-rasa lagi dalam mulut. Tapi xbbrape nikmat laa sbb mkn secara rushing. Pasni nak buat lagi then nak mkn ngan slow motion. Hihi.
Tapi hasilnya memang heaven! Terasa-rasa lagi dalam mulut. Tapi xbbrape nikmat laa sbb mkn secara rushing. Pasni nak buat lagi then nak mkn ngan slow motion. Hihi.
sedapnya..selalu dgr je pavlova ni..apa ke benda tak tahu lah..hehe..nak buat nak kena beli oven dulu lah..huhu
ReplyDeletememang sedap.. nnt dah beli oven, jgn lupe try k! hihi
Deletetak penah mkn lagi. nak try jugak buat hehe
ReplyDeletetry jgn xtry..ni resepi da simple yg mungkin dah..huhu
Deletefaaa !! nmpak sedap.. n mmg sedap !!! da buat smlm.. tp buat kecik je cz makan sorg.. riso nk buat beso2 cz takot xjadi.. huhu
ReplyDeleteko gune whip cream ke yogurt? ok laa tu..hihi....kalo yg kecik menjadi, yg besor pon msti mnjadi...hihi
Deleteguna yogurt je... mls mau beli whipped cream... nnt laa try pulak.. huhu
ReplyDeletetry jgn xtry!
Delete