faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Thursday, February 9, 2012

moist chocolate cake - simple dimple!

Dah lama tekak ni teringinn nak makan kek hasil air tangan sendiri. Teringin nak buat kek yang ohsemm gojess voge da vast! tapi dgn menggunakan cara yang teramat lah simple! - pemalas -. So selepas di google resepinya, ditapis tahap kesenangan cara2 nak membuatnya, akhirnya resepi dari Cik Tom menjadi pilihan.


Mula-mula nak memulakan projek kek ni semalam tapi terpesong sikit bile ade permintaan nak makan Lasagna sgt2. So semalam buat Lasagna (^_^) and hari ni baru buat kek. Kebetulan plak pagi bebute tadi bangon je tido, bukak FB, rupa2nya arini. 9 February 2012 bezday sepupu aku, ni kat bawah ni:


n my dear lovely my bestfriend, Siti Aishah Sakinah Sazali a.k.a my dotter:


So keinginan buat kek lagi memuncak. Teros laa memulakan langkah membuat kek. Resepi dari Cik Tom, click (*_*). Thanks Cik Tom. Memang senang sangat resepi yang dia bagi. Rasa pon sedap. Tak lupa jugak kat Mok De aku, Pn Faridah sebab sudi SMS kat aku bahan2 n cara2 nak buat moist chocolate cake ni. Lebih kurang je resepinya. Hehe.

MOIST CHOCOLATE CAKE

1 cwn serbuk koko
1 cwn gula castor
1 cwn minyak masak
1 1/2 cwn tepung gandum
1 tin susu cair
1 sk soda bikarbonat
1 sk serbuk penaik
2 biji telur
setiti essen vanilla

~panaskan pengukus. sapu loyang dengan sikit minyak.
~ayak serbuk koko, tepung gandum, soda bikarbonat dan serbuk penaik. masukkan gula.
~di mangkuk lain, pukul telur sampai kembang/blender. masukkan minyak, essen vanilla dan susu cair. pukul lagi.
~campurkan adunan telur ke dalam adunan tepung dan kacau rata/kaup balik dgn senduk.
~masukkan dlm loyang/paper cup. kukus dengan api sederhana selama 45-60 minit/hingga masak.
*kalau nak taw kek tu dah masak, cucuk tgh2 kek dgn lidi. kalau lidi tu licin maknanya kek tu dah masak.

TOPPING:

1 cwn susu pekat manis
4 sudu gula
3 sudu serbuk koko
3 sudu Milo
sedikit air
1 sudu butter

~masak semua sekali dgn api perlahan. kacau rata. cucuk2 kek dgn lidi. tuang topping atas kek.sejukkan dlm peti ais.


Tapi yang makannya aku ngan sepupu aku Yong. Tuan punya birthday sorang kat Temerloh sorang lagi kat Kajang. So diorang hanya mampu tengok sampai sendawa je la. hehe. Xpe laa..ade rezeki nanti aku buat lagi. Dah pandai dah. Huahua.

Kek yang dah dikekah!

6 comments:

  1. Salam balas kunjungan mekaseh dtg singgah, sblm ni dah pernah singgah blog arah ke? ke kita yg dah terlupa hihihi kes lama sgt tenggelam lah nii :D nmpk kek nk makan tp kena control sikit skrg ni sbb klu buat yg abiskan mesti kita jugak uugghhh...

    ReplyDelete
  2. Thank you syggggg.....wahhh terharunye :') kalau la aku dpt makan, KAN BEST !!!

    ReplyDelete
  3. ijayuji: kite taw akak ngah diet. hehe. kite slalu singgah blog akak. akak punye masakn nmpak mnarik.hihi.

    nyway thanks taw akak sbb sudi singgah balik.

    ReplyDelete
  4. cahcohceh: sesame sayangss! xpe nanti ade mase kite jumpe lg, aku buat lagi nah...

    ReplyDelete
  5. wah nampak sedap..cntk kek...nanti blh buat utk cik tom sekali..heee

    ReplyDelete

superb komen-ngomen