faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Saturday, June 9, 2012

grilled banana cake (grilled method)

Hai uolls. Hari ni still lagi bersiaran dari umah nenek. Duduk berdua je ngan nenek 2-3 hari ni, rasa tenang je. Serius k. Terubat rindu tinggal ngan nenek time mude-mudi dulu. Hehe.

Ni nak cite. Nenek aku ni haa teringin nak buat Kek Pisang. Dia pun mengenalkan satu alat memasak yg bagi aku ohsemm sgt sbb dia multi-purpose. Ni ha mende nye..jeng jeng jeng. IKAN PEMANGGANG AJAIB!




Haa. Korang penah tgk or dgr x produk ni? Aku xpenah. Ni pes time. huhu. Tp memang best la. Sbb ak bakar ikan, elok je masak dia. Xlekat pon. N tak payah nak paling-paling ikan tu. Just pusingkn kuali ni. So dua2 side leh kene api. Nenek aku ckp dia da try bakar ayam. Pon sedap. N boleh buat kek jugak. Org yg jual ni yg ckp kt nenek aku.

Kebetulan pisang kat umah nenek aku ni bnyak. So mula2 aku nak buat Kek Pisang Kukus sbb ak x bbrape yakin nak bakar guna alat pemanggang ni. Tapi kesian plak Nenek ak. Dia nak sgt rasa kek pisang yg dibakar guna mende ni. Ak pon amek laa risiko nak grilled ak punye kek pisang.

Hehe. Resepi pon dicari. So ada 2 resepi ak jumpa yg sangat simple. Resepi ni kedua-duanya mggunakan kaedah kukus, tp da ditukarkan kpd kaedah grilled. 1st dari resepi Amydanish dari Myresepi. Resepi ni x menggunakan ovallete. So ak try plak cari yg menggunakan ovallatte. Saje je laa sbb kat umah Nenek ade mende ni. Hehe. So 2nd resepi dari SiHatiMerahJambu. Thanks sbb sudi share resepi kakak awk. hehe. Mmg nampak gebuss kek pisang dia. So aku pon guna laa resepi dari dia. Senang pon senang. Tapi aku ada edit sikit2 la. Ikut rasa ak. Minta share kat sini ye awk.


GRILLED BANANA CAKE

5 biji pisang sederhana besar - dilecek
2 cwn tepung gandum
4 biji telur
1/2 cwn minyak masak
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
1 sk esen vanilla
1 sk garam halus
1 sk ovallete - xnk letak pon xpe
1/2 cwn gula
1/2 cwn susu pekat manis

~blender telur, gula, susu, esen vanilla dan ovallete sampai kembang.
~ayak tepung + soda bikarbonat + baking powder
~tuang bahan yg diblender dlm mangkuk. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. kacau guna kaedah kaup balik sampai tepung sebati.
~masukkan minyak dan garam. Kacau hingga semua bahan sebati.
~masukkan pisang yg dilenyek dan kacau rata.
~masukkan adunan dalam alat pemanggang. masak dgn api perlahan 30 minit. pusingkan alat pemanggang dan masak 10 minit.


(KALAU NAK GUNA KAEDAH KUKUS, PANASKAN PENGUKUS 10 MINIT.SAPUKAN MINYAK SEKELILING LOYANG. TUANG ADUNAN, & KUKUS SELAMA 30-40 MINIT DGN API SEDERHANA)

DAN INILAH HASILNYA..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|






Sungguh gebuss dan sedap oke. Tak tipu punye. Aku igt kalo ade rezeki nak buat lg nak bawak balik Melaka utk Amoy yg tinggal sengsorang kat umah. Cian dia. Ni kek fevret dia. Hehe. N utk Bezday Girl yg lahir 9.6.1990. Kek ni je yg mampu aku bg. Happy Jadi Tua Ain! Huhuhu.

Tak sabar nak suruh Nenek rasa kegebuan n kesedapan kek ni. Hehe. Skunk ni Nenek xde, dia g marhaban. So balik kang leh r dia mkn. Hope dia suka GRILLED BANANA CAKE NI!

sorry. gambar x cantik sbb guna camera Nokiacabuk. Camera xde. :)

13 comments:

  1. Replies
    1. sedap...tp xmoist laa..moist lg kalo kukus..hehe

      Delete
  2. wahh macam menarik je style grilled ni.nak try jugak lah..^__^

    ReplyDelete
  3. nampak sedap and seriously nampak senang je gune .
    mane nak carik alat ni ?

    *teringin jugak !

    ReplyDelete
  4. macam tak caya je masak kek guna pemanggang ni...bagus betul la....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu...idea nenek faa laa ni..hihi

      Delete
  5. Lepas ni laku abis ler kuali ni....hehe, kena claim commission ler Faa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa xtaw sape owner dia laa Along..huhu..kalo x, leh r claim..xdpt duit, dpt mende ni 1 free pon jd laa..huhu

      Delete
  6. faa..memang memudah keje..msuk je dlm tu..kejadian pun pun cntik..

    ReplyDelete

superb komen-ngomen