faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Sunday, June 17, 2012

talapia kentang berlada

done masak utk aku n family mak sedara aku punye lunch. touuu dia. ikan talapia import khas dari temerloh. my peberett. no hanyir-hanyir sbb dtg dari temerloh. hihi. siyes ni. kalo nak beli ikan patin n ikan talapia yg xhanyir n xrasa tanah, beli kat temerloh. tapi kalo rase-rase tinggai kat selatan thai tp nak g temerloh semata-mata nak beli ikan ni, lupakan je. jaohhh kot. huhu. (padahai aku pon xtaw mne letaknye selatan thai tu.)

oke jom kite tengok cara-cara nak masak Talapia Kentang Berlada.



TALAPIA KENTANG BERLADA

ikan talapia - dibasuh dan dikelar. lumur dgn serbuk kunyit n garam. lumur lagi dgn tepung jagung. goreng hingga garing.
1 biji kentang - kupas kulit, potong wedges, gaul dgn sedikit garam, goreng hingga garing.

5 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
segenggam cili kering - dipotong n direndam
2 batang serai
minyak untuk menumis
asam keping, garam, gula, serbuk perasa secukup rasa
1/2 batang carrot - potong besar batang mancis
1 biji tomato
1 biji bawang besar - hiris bulat
daun bawang untuk hiasan

~blender bawang, bawang putih n cili kering. 
~panaskan minyak, tumis bahan blender dgn serai hingga garing. masukkan sedikit air jika terlalu kering.
~masukkan asam keping, gula, garam n bhn perasa. ikut citarasa masing-masing.
~masukkan carrot dan bawang hiris. masak hingga carrot lembut.
~masukkan tomato. kacau-kacau. tuang sambal atas ikan n tabur kentang goreng ngan daun bawang.



makan plak ngan kobis tumis kicap.



perghh. tgk mokcik! semua ni saya yg masak. xnak buat menantu ke? *panggggggg! -kene lempang ngan kuali. sebab berangan kat dapoq. huhuhu.

huwaaa. malas giler rasenye aku nak balik Melaka. sumpah malas. tapi nak buat cmne. ade tanggungjawab kan. sabao je utk 2-3 minggu ni pah oitt! pastu hadap laa nnt ko duduk umah ngan family. hehe.




sekali lagi sorry sebab gambo amek ngan noikiacabuks.

6 comments:

  1. first here.... hehehe mother bila nak masak untuk anknda mu yang jauh nih...

    sekian,

    Nadia

    ReplyDelete
    Replies
    1. bile2 kalo ko dtg umah ak anakkku..hihi

      Delete
  2. Along datang bawa rombongan meminang.... pakcik sebelah rumah hanto Along jadi wakil... dia kata masakan Faa memang dia suka.... amacam nak tak?....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa Along..faa xnyanyi pon kat dapur..cmne leh dpt pakcik lak ni??huhuhu

      Delete
  3. salam faa...dah lama k.atie xbeli ikan talapia...bakar pon sodap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...bakar pon sodap...cicah ngan budu or air asam...srruupp!

      Delete

superb komen-ngomen