faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Sunday, June 3, 2012

oreo pudding

arghhhhh. seminggu mcm seminit je cuti. taw2 da ada kat Melaka. Thanks Ummi n abah sbb sudi anta kakak balik Melaka. Semalam ada sehari je masa untuk aku memasak. Ye la duk berkampung kat Gambang berhari-hari. Semalam aku buat Oreo Pudding ngan Strawberry Cheesecake, myummi's request.

Alang2 da buat utk myummi n my family, aku buat bekal utk kwn2 aku kat Melaka skali. 3 loyang tu. hehe. nanti aku cite lain pasal kek tu. ni nak cite pasal Oreo Pudding yang sgt gojess walaupon rupanya agak disaster. Rasa dia yg gojess.. hihi


Mcm biasa, Kak Ita dari Masam Manis laa yg bg inspirasi kat aku nak buat pudding ni. Ce tgk pudding dia yg sangat laa gojess yg bisa membuatkan sape2 yg tgk terpikat! Putih n hitam yg menawan kan? Huwaa..cehhh. Ayat nak P.Ramlee je. 

Kak Ummi dari Home Sweet Home n Abg Mat dari Dapur Tanpa Sempadan punye buat versi coklat. Kak Ita versi plain. So aku buat dua2 skali. Haaaaa. Nampak tak tamaknya di situ? Hoho.



Kaler dia lebih kurang sama je kan? Haha. Sebab aku derhaka letak susu cair. Tu yg kuning skit kalernye. Patutnya guna susu segar or UHT biasa. N aku lagi prefer x letak serbuk koko. Suka yg rasa susu je tu. Hehe.



OREO PUDDING

1/2 paket agar-agar stripe atau ( 8 gram-1 paket serbuk agar-agar)
6 keping biskut coklat Oreo ( inti krim putih keluarkan) - aku guna sebungkus tu dgn inti2 sekali. hehe. sayang.
2 cawan air
2 cawan susu segar ( kalau takde leh ganti dengan bancuhan susu pekat manis atau susu kacang soya) - aku guna susu cair
1/2 cawan gula
1 ikat daun pandan
2 sudu besar serbuk koko - kalo nak buat yg plain tu xyah guna

~hancurkan biskut oreo. tumbuk ngan lesung separuh hancur then ramas hingga btul2 hancur. lagi senang blender kering je.
~padatkan oreo dlm loyang/acuan
~masak agar2 dengan air, daun pandan dan gula sampai agar2 dan gula larut. gunakan api sederhana.
~masukkan susu dan kacau. 
~kalau nak buat perisa coklat, bancuh serbuk koko dgn sedikit air panas kemudian tuang dalam agar2 tadi.
~tapis agar2 ke dlm jug.
~tuang agar2 dalam loyang yg berisi oreo tadi. tuang perlahan2 supaya oreo tak terapung.
~sejukkan dan makan!




12 comments:

  1. seddapnya puding...akak tak pernah buat lagi puding ni....sejuk je tekak tengok..:)

    mesti syok kawan2 dpt makan ...:)

    ReplyDelete
  2. Salam Faa. Datang nak tengok versi ni pula. Oooo dah ada juga org buat puding oreo ya... nanti Faa cuba versi oreo yg tak hancur pula cam Along.... sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok Along. da msuk lam list da tu. hihihi.

      Delete
  3. kwn die , die juz bg ciskek je tau. :( heeee. neway tengs faa bwk kek tok kami

    ReplyDelete
    Replies
    1. puding ni xsempat bungkuih..huhuhu...

      welkam dear..

      Delete
  4. Salam kenal.
    Wahhh sedapnya...bak sis rasa sikit.

    ReplyDelete
  5. sedapnyer puding2 gini masuk kat tekak... tak cukup satu, dua.. tak dua, tiga pehtu empat pehtu lima bla bla bla.. mmmm nyamannnn.. dulik ah mkn byk.. hihi

    ReplyDelete

superb komen-ngomen