faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Saturday, August 4, 2012

famous amos cookies. my 1st kuih raya.

Alhamdulillah. akhirnya sebalang kuih raya dah berjaya disealed. haha. aku ingat nak buat kuih ni ngan adik aku, Ateh, tapi hampeh. tido je kejenye. last2 aku buat sorang. mujur dibantu 25% oleh Abang.

suka sangat sebab akhirnya choc chips yang aku idamkan menjadi! rasa dia xde laa 100% sama ngan cookies famous amos tu. tapi ade laa 85% sama. sedapppppppp sangat. lagi heaven makan ditemani susu. wahh. semalam sambil buat dan laa habis 2 gelas susu n 2 cookies size giant punye. haha. saje buat lebih utk size giant. utk makan2. xde laa nanti tgn menyelinap masuk dalam balang kan? haha.



ok, resepi aku amek kat MyResipi by syari. thanks taw sudi share resepi. sedap sangat resepi famous amos awak ni. Faa panjangkan lagi resepi awak kat sini ya. mohon share. kalo nak tengok, click (@_@)


FAMOUS AMOS COOKIES
(1kg cookies = 100 keping)

1 cwn gula
1 cwn gula perang
1 cwn mentega (150gm)
1 cwn minyak masak
1 biji telor
1 sb susu segar
4 cwn tepung gandum
3 sb tepung jagung
1 sk cream of tartar - dekat pasaraya ada jual
1 sk baking soda
1/2 cwn hazelnut (nak ganti kcg lain mcm badam, walnut etc pon bleh)- tumbuk kasar
2 cwn chocolate chips
1 sk esen vanilla

~panaskan oven
~ayak tepung gandum, tepung jagung, cream of tartar, dengan baking soda.
~pukul gula, gula perang, mentega, minyak, telor, susu dan esen vanilla hingga sebati.
~masukkan bahan yang diayak, hazelnut & chocolate chips.
~sudukan 1 sudu kecil diatas dulang pembakar. dulang tak payah gris. sudukan jarak2.
~bakar suhu 175C, api atas bawah, selama 10-15 minit. perhatikan selalu takut biskut hangus.
~untuk mengelakkan doh mencair, lepas doh disudukan dalam dulang, sementara tunggu bislut dibakar, simpan doh dalam peti dulu. bila nak sudukan dalam dulang baru keluarkan semula.



buat dia senang je. yang penatnya tunggu nak membakar tu. pergh. mujur sambil buat tu aku layan radio THR. ade laa ditemani lagu raya. time lagu sedih tiba2 nak nangis. pe motif ntah? duduk ngan family dah. haha. selang seli plak ngan lagu hindustan, juget-juget plak kat dapor. hahaha. nak hilangkan bosan.~ ok abaikan. :P

4 comments:

  1. sedapp nie
    biasa akk makan famous amos yg di mall aje lah kan
    bila ada org boleh buat standard macam nie .. kira bagus ! .. ;)

    salam kenal dik

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal kak..dulu pon mkn yg di mall je...ni da taw buat senang laa..hehehe..

      akak try laa...

      Delete

superb komen-ngomen