faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Saturday, August 4, 2012

tauhu bunga


haaaaa.  ni la penangan dia pas tengok Ketuk-ketuk Ramadhan. hehe. sejak jadi surirumah ni, KKR ni mmg jarang miss. melainkan guest dia tu retiss yg aku xminat, yg tu aku skip. hehe.

ni aritu aku tgk retiss Wan Sharmila, Sis Sheila buat Tauhu Bunga/Tauhu Terbalik. cam sempoi je lauk yang dia buat. berkobar siott nak buat. disebabkan semalam 2 org adik aku balik dari asrama, baru best sikit buat nak makan ramai kan. Bawak plak berbuka kat padang MPK, perghh memang syiokk. yang tak beberapa nak syioknya, adik aku, Angah je yang xde. so xcomplete la. n rezeki xdisangka bila kitaorang dapat 5 botol besar Coke free! 1 lori dtg kat padang MPK bagi air Coke ni. Alhamdulillah.

oke. berbalik cite Tauhu Bunga ni, nak buat dia simple, tapi kene tengok step-by-step cara nak membunga tauhu kering tu. ni aku bagi step-by-step dgn gambar lagi. untuk menyenangkan korang buat. aku dah bagi step-by-step ni so korang buat taw! senang sangat!


1) gunting di penjuru tauhu kering.gunting 3 line ikut line petak tu.


2) terbalikkan tauhu perlahan-lahan. sampai dia membentuk macam ni:

3) kikis isi tauhu. tapi jgn laa kikis sampai habis. kikis isi2 yang tebal je. isi tauhu tu simpan.


4) sumbatkan inti tgh2 tauhu tu. sumbat sampai padat taw.

5) nak goreng pon kena ikut cara dia jugak. goreng tu, terlangkupkan bahagian kelopak kebawah. supaya kelopak bunga dia nampak.




oke. aku rasa buat ni lagi senang dari buat bergedil. xrenyah. hihihi. rasa lagi sedap. cam wantan pon ade aku tengok. dumpling dumpling. haha. so ni aku bagi resepi dia so jangan lupa try taw. lagi-lagi buat menu berbuka.


TAUHU BUNGA

beberapa biji tauhu kering (+- 12 biji)-jadikan kelopak bunga

inti:
2 keping daging cincang Ramly - Sis Sheila guna isi udang n ayam
daun bawang & daun sup - hiris halus
sebiji lada merah-buang biji n dadu halus
garam n serbuk perasa
1 biji telur
isi tauhu (dari tauhu yg dibuat bunga tadi)

~gaulkan semua bahan inti hingga sebati. sumbatkan dalam kelopak tauhu.
~goreng hingga daging masak.


8 comments:

  1. mcm sedap je..boleh cuba ni nnt..

    ReplyDelete
  2. amnoi faa..menu retis dia ye..kekeke...resepi dari shiela rosly ni memang tak rugi cuba semua nya menjadik...kita thn ni tak tengok pun ketuk2 ni....duk sebok melayan drama korea kat tv7 kul 12..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. taw xpe kan? ooo tgk flower boys ramyun shop ek? aritu nak follow jugak tapi ayik miss je. xbleh jadi suruh adik download so skang layang kat laptop je..best giler kan cite tu? Choi Chi Soo!!!

      :)

      Delete
  3. assalamualaikum...

    hahaha,kebetulan betoi baca post ni time siang2 tengah puasa :p

    ReplyDelete
  4. Mother i pun tgok gak masa sheila rosli wat nih... dengan my fav artis lagi time tu... sweet jer tengok sari yanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan?cam budak2..badan pon menten..

      Delete

superb komen-ngomen