faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Wednesday, August 1, 2012

maggi racun

perggh nama dia. serrammm beb. aku tak penah taw wujudnya Mee Racun. first time aku tengok, aku g jelajah blog qasehqu quinnie. dia buat Mee Racun. Nampak mcm sedap. siyes walaupun time aku tengok blog tu time pas berbuka pose, tapi perot otomatik jadi lapor bile tgk kejadian Mee Racun tu. moh tengok Mee Racun qasehqu quinnie, click (#_#).



pastu tgk plak CMG pon ade buat. lagi laa bertambah tegodanya. nak tengok keracunan mee beliaw yg mampu buat aku tergoda? click (@_@)

bila dah dua kali tengok tapi tam amek ape2 tindakan macam tarak guna jugak kan. haha. bile g dapor, mee takde. yang ade maggi je. so bedall je laa. hasil cedok2 resepi quinnie ngan CMG, aku pon main campak2 je laa guna bahan2 yang ade dalam peti ais tu. janji ade rase. huhu. kalo quinnie guna air rebusan daging batang pinang, CMG guna air rebusan tulang ayam, aku plak guna air rebusan udang. hehe. da mcm mee udang laa plak. abaikan. aku nak namakan dia Maggi Racun jugak. hoho. jom tengok resepi aku. kalo korang nak resepi sebenar Mee Racun, tengok blog diorang taw!



MAGGI RACUN

4 bungkus maggi goreng - amek mee dgn 2 paket perencahnya saja.
sedikit minyak (nak guna minyak maggi goreng pon boleh.)
3 sudu cili blender (yg dah diblend dgn bawang n bwg putih)
daging cincang Ramly - ikut suka
beberapa ekor udang
3 sudu cili sos
2 sudu tomato sos
2 sudu kicap pekat
air
2 biji telur
sayur-sayuran (faa guna tomato dgn kacang peas)
bawang goreng

~rebus maggi sampai kembang. tapiskan
~panaskan sedikit minyak. tumis cili blender sampai garing.
~masukkan daging cincang. biar sampai daging masak. masukkan air.
~masukkan bahan perasa Maggi, cili sos, kicap pekat, tomato sos, dan kacau rata. perasakan.
~bila dah mendidih, masukkan udang. masak 10 minit. masukkan sayur2 dan akhir skali masukkan telor. jgn kacau. kecilkan api dan biar sampai telor masak/separuh masak.
~tuang kuah atas maggi dan tabur bawang goreng. 



perggh! sodappp woo. seswai laa kalo nak mkn lepas terawikh or nak buat juadah sahur. kalo untuk berbuka tu gantikan laa ngan mee ya. macam tak beberapa elok plak berbuka dgn maggi. hehe. pape pun, ikut citaras korang k. janji sedapp kat tekak kita.

4 comments:

  1. wahhh faa dah buat ye....bagus juga masak dgn maggie..ada la kelainan nye...memang sedap la guna stok udang...kita pun suka masak mee letak stok air udang ni....lagi bertambah sedap masakan..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. taw xpe..ade rasa manis2 udang tu kan?

      Delete
  2. LOL MENJADI LA !!!

    ReplyDelete

superb komen-ngomen