faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Wednesday, August 8, 2012

choc pudding with custard sauce

huwaa. berangan betoi si faa ni. dah elok nama tu melayu (puding coklat sos kastard) gedik nak diomputihkan. hehe. alaa..sekali sekala kan. tak salah. biar glamerr sikit nama puding tu. bukan manusia je nak nama glamer. puding pon nak. kan puding kan??? Y_______________Y'


hehe. semalam aku berhempas pulas depan laptop cari menu dessert nak dibuat berbuka. last-last myAbah  ajak berbuka kat luar. Alhamdulillah..teros tido. hihi. tapi sempat laa snap satu puding ni dari Kak Nor, Secubit Garam. tengok puding coklat sos kastard dia..touu..aumm! mengancam. telan airliur tanpa henti aku nengok. teros masuk list nak buat memandangkan stok serbuk koko aku mcm stok beras. ngeh ngeh.



then hari ni baru berkesempatan nak buat. kebetulan kakak sedara aku, Kak Zia nak berbuka kat umah. so ramai laa sikit orang kan. tapi myAbah n suami Kak Zia plak kene berbuka kat Temerloh. tapi takpe. diorang balik sat g aku paksa mkn. hehe.

resepi Kak Nor ni aku ade ubah sikit. Faa mintak izin share kat sini ye Kak Nor puding akak yang mabeless ni. tak sabar nak tunggu berbuka nak rasa. hihi. gambar ni pon aku amek time puding tak sempat sejuk lagi. punya laa xsabar. jom tengok puding Kak Nor yg mebeless tu. (*_*)



CHOC PUDDING WITH CUSTARD SAUCE

choc pudding:
1 peket agar-agar tali - direndam hingga lembut dan ditapis
200 ml air
500 ml susu segar
1 tin susu cair
1 cwn gula pasir
2 sb susu pekat
2 sb serbuk koko -dibancuh dgn sedikit air panas
1 sb tepung kastard - dibancuh dgn 2 sb air
1 sb butter
1 sk vanilla esen

~masak agar-agar dengan air hingga agar2 larut. tapiskan. masukkan semula dlm periuk.
~masukkan susu segar, susu cair, gula, susu pekat, koko, butter, tepung kastard dan esen vanilla. kacau rata di atas api sederhana hingga mendidih.
~tuang dalam acuan. jangan sampai penuh. tuang 3/4 acuan.biarkan sejuk sebentar.(tak sesuai tuang dalam loyang besar sekaligus.tuang dalam acuan utk sorang-sorang mkn)

custard sauce:
1 tin susu cair
2 1/2 sb tepung kastard
4 1/2 gula pasir
1 sk esen vanilla

~masukkan semua bahan dlm periuk kecil. kacau hingga tepung kastard larut.
~buka api sederhana, kacau sampai sos pekat dan mendidih.
~bila choc pudding dah sejuk, tuang sos kastard atasnya hingga penuh acuan. 
~biarkan sos kastard sejuk sebentar kemudian hias dgn apa jenis hiasan.
~sejukkan dlm peti ais.


uissh. hari panas-panas. dapat plak makan puding sejuk camni berbuka karang, memang heaven laa. korang try taw. senang je ni.



FOR


:)

6 comments:

  1. Salam faa! puasa2 akak cuma sekali jer buat puding ehehe... asyik buat kuih2 jerr, dekat sebulan cuaca mendung jerrr mmg tak berat sgt puasa tahun ni :D coklat2 skrg ni akak kurang lahh, kalau buat puding2 pulak budak2 mmg tak makan suami akak pun tak makan puding2 atau dessert2 gini, pelik betul dia org nii ehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best laa mendung..kat sini jarang mendung..asyik panas je...ti yg asyik nak memuding je..hihihihi

      Delete
  2. faa..tq share resepi..nak cuba

    ReplyDelete
  3. comel je siap ada bintang bintang lagi. hihi

    ReplyDelete
  4. hehehe.....sebab comel laa meleleh air liur nk mkn..hohoho

    ReplyDelete

superb komen-ngomen