faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Thursday, August 18, 2011

milk triffle pudding

>>aritu...jiran aku Mak Cik Ton bagi Swiss Roll..
>>tetibe datang idea nak buat Puding Triffle..
>>bahan lain dah ade just agar2 ngan fruit cocktail je xde...

>>esoknye time rehat g menapak ke kedai blakang opis beli agar2 n fruit cocktail nie...
>>eksited whoooooo nak buat..huhuhuhu...
>>rase nak berbuke ngan mende nie pon jadilah...-tapi beli jugak nasik kat bazaar-

>>ekceli ni 1st time nak buat..hehehehe..
>>sebelum nie myummi yang buat...memang mebeles laa!

>>so aku pon create laa resepi sendiri...
>>sebab ape MILK TRIFFLE PUDDING??sebab ak xgune tepung castard + susu cair..aku gune tepung jagung + susu UHT...tapi aku rase better gune tepung castard..lagi umpph!

>>jom tengok care nak buat..simple je kot...

MILK TRIFFLE PUDDING

bahan A
~1/2 swiss roll
~jus buah (dari 1/2 tin fruit cocktail)
~1/2 tin fruit cocktail

--potong Swiss Roll n susun dalam bekas..
--lembapkan dengan jus buah..
--susun fruit cocktail atas Swiss Roll yang lembap tu..






bahan B
~2 kotak kecil Susu UHT
~6 sudu tepung jagung/castard (boleh kurangkan kalau nak..jangan banyak sangat nanti jadi keras..menaip berdasarkan pengalaman :)
~2 biji telur
~4 sudu gula
~*sikit Essen Vanilla(xde sbb tu x isi)

--masukkan susu dalam periuk..tinggalkan sedikit susu dalam mangkuk untuk dikacau bersama tepung jagung/castard..
--panaskan susu dengan api yang kecik..
--campurkan baki susu dengan tepung jagung/castard..kacau sampai tepung larut/tidak berketul..
--pukul telur dengan gula sampai kembang..
--bila susu tadi dah mendidih, masukkan telur perlahan-lahan ke dalam susu panas tu sambil dikacau..jangan berhenti kacau nanti tak cantik..
--kemudian masukkan susu+tepung jagung..buat macam masukkan telur tadi..
--kacau sampai bancuhan masak n pekat..
--tuangkan kedalam mangkuk yang ada Swiss Roll tadi dan ratakan..
--tabur baki fruit cocktail atas bancuhan tadi..





bahan C
~1/2 paket agar-agar tali
~4 sudu gula
sedikit sirap
baki air fruit cocktail
*daun pandan (x isi sebb xde..hehhe)

--masak semua sekali sehingga mendidih n sampai agar2 larut..
--tapiskan dan tuang kedalam mangkuk Swiss Roll+bancuhan castard tadi sehingga penuh bekas tue..
--sejukkan n makan!(tunggu berbuke laa)

>>aku buat menjadi tapi ade beberapa kesilapan..
  • tepung jagung terlalu banyak sampai jadi keras..jgn risau resepi yang kat atas nie aku dah kurangkan..
  • aku gunakan Swiss Roll perisa nenas so xsedap rasenye...tapi orang dah bagi kan..(ekceli aku yg xminat nenas)

>>so lepas nie nak buat lagi n perbaiki kesilapan aku tuh!
>>so try laa k...sedap taw..!

8 comments:

  1. pe kate tuan blog bg sy satu... huhuhu ade 3 tuh...

    ReplyDelete
  2. kaizen:: meh r dtg raya kat umah kalo nak rase..huhuhu

    ReplyDelete
  3. rmh katne?? nk wet raye skali taw

    ReplyDelete
  4. kaizen::siyes nak dtg ke??uhuk uhuk..

    ReplyDelete
  5. kalo boleh pegi laa... hehehe... ade rezeki smpi jugak kat rumah awk.. ok??

    ReplyDelete

superb komen-ngomen