faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Sunday, January 27, 2013

express pizza!

EXPRESS pizza. EXPRESS entry. EXPRESS recipes! layan gambo dulu abis gambo aku bagi recipe. diinspirasikan oleh ABM kat sini. thanks ABM bagi idea nak buat pizza using the simplest way! hehe. tapi ABM guna roti pita, aku guna roti naan. halal ya? hehe. 

aku buat 10 keping roti naan sebab nak bawak untuk Abang n Alang kat asrama n untuk Mak Su aku sebab aku nak balik kampung. berbaloii! licinn! sebijik Pizza Hut. katanyaa. hoho. jom layan gambo!!












oke, jom tengok resepi. 

EXPRESS PIZZA

beberapa keping roti pita/naan (macam dalam gambar. aku beli kat giant)


sos spaghetti secukupnya
cheese for pizza topping - ikut suka
protein - crab stick,sosej secukupnya
sayuran pilihan - tomato, lada benggala, mixed vege, mushroom dll
sedikit butter - untuk sapuan pada roti

~sapu sedikit butter pada permukaan roti, sapu sos spaghetti n susun protein n sayuran, tabur cheese.
~bakar pada suhu 150-170C 10-15 minit. walla!



Yang ni plak konon-kononya aku nak buat crusty crust ala-ala domino's pizza. gunaa kulit tortilla. jugak beli kat Giant. sedap tapi tak crusty pon. sebab kulit dia jadi lembik. lembik2 pon licin. selamat mencuba!



8 comments:

  1. adus mengancam nya akak tengok pizza nan ni meriah dgn segala macam mmg berebut ni kalau makan ni Faa heeee bak sepotong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..xsempat taw berebut ke x sebab adik2 faa bawak masuk dorm kat asrama di...tapi katanya licinnnn..hihihihi

      jemput kak...

      Delete
  2. Replies
    1. berbaloi kalo lebih2 topping nya....

      Delete
  3. Sedapnya Faaaaaa..... hadoiiiiii kalau lebih2 topingnya ikut selera memang makan tak cukup sekeping nih! Suka..sukaaaaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak...bagi anak2 akak buat topping sendirik...isi banyak mana yg diorang suka..mesti lg best..hehehe

      Delete
  4. Assalamualaikum. aduhhh melting tengok makanan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam...sabar sabar..heheheh

      Delete

superb komen-ngomen