faa's important things

pengikut tuan punyer blog

faa's collection

ayam (46) brownies (1) bubur (5) cake (27) chocolate (32) crepe (11) crepecake (1) cupcake (2) daging (21) desserts (65) drinks (18) icecream (3) ikan (16) itik (1) japanese food (5) just.kawan.faa (10) juststory (56) kimchi (2) korean food (7) kuih raya (6) kuih tradisi (16) lauk simple (22) lovers (42) meals (62) mee (25) mexican food (1) mysayangs (27) nasi (20) pancake (3) pasta (2) pastry (8) pie (1) pizza (1) popcorn (2) practical training (6) pudding (18) roti (21) sayur (38) seafood (17) simply faa's recipe (217) snack (32) soup (19) study (10) telur (7) tentangfaa (36) walking-walking (37) western food (40)

Saturday, June 1, 2013

Ddeokbokki again. the simplest one.


minat runningman? or cite korea? kalo minat, mesti kenal ngan ddeokbokki ni kan? haaaa. faa pernah buat dah sebelum ni. jom tengok kat sini. alaa..rice cake yg dimasak dengan sos dia tu. tau x? tau x? hurmm..kalo tak kenal jugak, mintak bantuan incik google. heee.


oke, buat masa ni, dah 2 kali faa buat, adik-adik faa suka n boleh laa diterima anak tekak. tapi bagi adik faa no 2 ni, (peminat tegar kipas-susah-mati kpop) tekstur rice cake faa agak keras. ye laa. faa ni tak pernah hayat pon rasa rice cake sebenar, faa dah buat ujikaji bagai so resepi yang menggunakan tepung pulut je berjaya menawan kalbu. kalo diikutkan dia guna tepung beras tapi tak menjadi. faa dah try. maybe beras kita n beras korea lain kot. tak pe laa. buat asal nampak lebih kurang kan n rasa dia boleh ngam ngan perot, sudah. janji halal. heuheu. jom la tengok resepi yg simple sangat-sangat ni.


DDEOKBOKKI

-RICE CAKE-
  • 2 cwn tepung pulut
  • secubit garam
  • secubit kapur - optional
  • air - isi sikit2 sampai jadi doh. macam nak buat doh kuih melaka.
  • air untuk merebus.
  • air ais untuk merendam rice cake.
~isi air dalam periuk dan biar hingga mendidih.
~masukkan semua bahan dalam mangkuk kecuali air. kacau rata.
~masukkan air sedikit demi sedikit dan diuli hingga menjadi doh yg tak lembik. jika lembik, tambah sedikit tepung pulut.
~gentel panjang-panjang dan potong menggunakan pisau sepanjang jari telunjuk dan terus dimasukkan dalam air yg meggelegak.
~biar hingga timbul. angkat dan masukkan kedalam air ais. buat hingga habis.


-KUAH-
  • 2 ulas bawang putih
  • 4-5 biji cili api - ikut suka
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 1 ketul ayam goreng/direbus (dicarikkan isinya)
  • cili sos - ikut citarasa nak banyak mana
  • 1-2 sudu sos tiram 
  • 1 paket perencah maggi kari - optional. kalau takde, isi serbuk perasa/sedikit kiub ayam
  • air - ikut nak kuah banyak mana. tapi jangan banyak sangat.
  • 1 sudu tepung jagung + sedikit air (larutkan)
  • 1-2 titik pewarna merah.
~cincang halus bawang putih dan cili api. panaskan minyak.
~tumis bahan cincang hingga naik bau. masukkan ayam. kacau rata dan masukkan air.
~masukkan serbuk perasa, sos cili, sos tiram dan kacau hingga mendidih.
~masukkan rice cake dan air tepung jagung. kacau dan masak hingga kuah menjadi pekat. masukkan pewarna merah dan kacau rata.
~bila kuah dah pekat, rasa dah elok, tutup api dan makan!


-haa kau! hidang pon nak ala korea. uhuhuhuk-

4 comments:

  1. Salam Faa...
    Nampak menarik la resepi ni...tp memang serious I cakap tak pernah rasa pun...nama pun lain mcm jer....slrup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      Faa pon xpenah rasa the real ddeokbokki...rasa yg buat sendiri ni je laa..hihi

      Delete
  2. wahhhh .. nmpk sgt menarik dan sedap ! nak try laaa hehe thanks akak sbb share resepi ni ...

    ReplyDelete
  3. memang rasa rice cake tu lembut ke??

    ReplyDelete

superb komen-ngomen