Alahai nyahh. Cayak lam mulut kalo makan menda ni. Huhu. Cayak lam mulut, tepu lam perut. Hihi. Ternak lemak berbillion-billion. Tapi siyesli lah. Ni karya terbaik FaA utk bidang desser-mendessert ni. Menjadiik!
Ni Mokcik Martha la punye keje ni. Semalam petang, tgk Martha Bakes kat NTV7. Sedap plak tengoknya. Bahan pon senang. Lagipun FaA peminat-tegar meringue! Huhu. Hari ni, pa lagi? try la. Bahan semua ade kat dapur. Berperang lagi FaA.
Lagi satu, si Abang Ridz kite, anak Chef Wan. (hehe suke ati je panggil abang). Dia jugak penah buat resepi ala-ala camni lam Masterchef dulu. Time tu dah terliur dah, tapi tak sampai seru lagi. So kalo nak tengok resepi asal Mokcik Martha. click (^_^) Ni plak resepi Abang Ridz ooppsss.. Chef Ridz (*_*).
Oke ye sume. Ni plak hasil nukilan FaA Rosli. Hehe. Setelah pum pang pum pang kat dapur, setelah diedit resepi, ni yang dapat:
ILE FLOTTANTE / FLOATING ISLAND (FaA guna separuh dari resepi martha Stewart)
Meringue:
5 biji telur putih saiz besar, suhu bilik - simpan kuningnya
1 sk cream of tartar - xguna sbb xde
1/2 cwn gula castor
1 sk essen vanilla
secubit garam
1 sk cuka makan - FaA tambah
~panaskan oven 375' celcius. Sapukan acuan kek dgn sedikit minyak sayuran.
~pukul telur dengan garam sampai kembang. Masukkan gula sikit demi sikit. pukul hingga bertanduk (bila angkat mangkuk, adunan x jatuh)
~masukkan esen vanilla n kacau sebantar.
~masukkan cuka n kaup balik hingga rata.
~masukkan dlm acuan kek, tengkuh utk ratakan. masukkan acuan dlm dulang berisi air.
~bakar sampai meringue gebu n bewarna coklat. lebih kurang 15-20 min.
~letak acuan atas redai selama 20 minit.
~keluarkan meringue dari acuan, sejukkan dlm peti ais hingga nak dihidangkan.
Creme Anglaise:
1 1/4 cwn susu - FaA gantikan dgn 3 cwn susu cair
3/4 cwn heavy cream - xguna
1/2 batang vanilla bean - gantikan dengan 1sk essen vanilla
4 biji telur kuning - FaA guna 5 biji. xnak membazir :)
1 sudu gula castor + 2 1/2 cwn gula icing
sedikit garam - xguna
~panaskan susu + essen vanilla. Tutup api.
~kacau rata kuning telur n gula icing + gula castor. Tuang sedikit susu suam dan kacau rata.
~tuang balik adunan susu n telur dalam periuk dan letak atas api sederhana. kacau hingga pekat.
Caramel:
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn air + 3 sudu air
~panaskan gula n 3 sudu air hingga gula jadi perang.
~masukkan 1/2 cwn air, kacau hingga mendidih.
~letakkan pan atas air ais n kacau hingga caramel sejuk
-->tuang caramel atas meringue. Potong meringue n letakkan diatas Creme Anglaise.
Meringue:
5 biji telur putih saiz besar, suhu bilik - simpan kuningnya
1 sk cream of tartar - xguna sbb xde
1/2 cwn gula castor
1 sk essen vanilla
secubit garam
1 sk cuka makan - FaA tambah
~panaskan oven 375' celcius. Sapukan acuan kek dgn sedikit minyak sayuran.
~pukul telur dengan garam sampai kembang. Masukkan gula sikit demi sikit. pukul hingga bertanduk (bila angkat mangkuk, adunan x jatuh)
~masukkan esen vanilla n kacau sebantar.
~masukkan cuka n kaup balik hingga rata.
~masukkan dlm acuan kek, tengkuh utk ratakan. masukkan acuan dlm dulang berisi air.
~bakar sampai meringue gebu n bewarna coklat. lebih kurang 15-20 min.
~letak acuan atas redai selama 20 minit.
~keluarkan meringue dari acuan, sejukkan dlm peti ais hingga nak dihidangkan.
Creme Anglaise:
1 1/4 cwn susu - FaA gantikan dgn 3 cwn susu cair
3/4 cwn heavy cream - xguna
1/2 batang vanilla bean - gantikan dengan 1sk essen vanilla
4 biji telur kuning - FaA guna 5 biji. xnak membazir :)
1 sudu gula castor + 2 1/2 cwn gula icing
sedikit garam - xguna
~panaskan susu + essen vanilla. Tutup api.
~kacau rata kuning telur n gula icing + gula castor. Tuang sedikit susu suam dan kacau rata.
~tuang balik adunan susu n telur dalam periuk dan letak atas api sederhana. kacau hingga pekat.
Caramel:
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn air + 3 sudu air
~panaskan gula n 3 sudu air hingga gula jadi perang.
~masukkan 1/2 cwn air, kacau hingga mendidih.
~letakkan pan atas air ais n kacau hingga caramel sejuk
-->tuang caramel atas meringue. Potong meringue n letakkan diatas Creme Anglaise.
Wahh. Heaven sangat mende ni. Memang dissapear in my mouth. Rasa nak cari2 balik kemana dia menghilang. Wahh..hyperbola sungguh. hehe. Makan plak dgn slow motion. Kunyah lambat2. Then sedutt. Slurrp! Jangan dikacau moment indah ni! Hihi.
ya allah..sedapppp betullllll!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeletememang sedap azney..heaven! :)
ReplyDeleteEmmmmm.... sedap ni ya, terapung2 dlm lautan lemak berkrim!
ReplyDeletehaah akak..ni la keje ari2..tambah lemak..huhu
Deletesedapnya nakkk
ReplyDeletewaah canggih ko faa makan dessert omputih.. jenis gini setengah ketul makan pun rasa cam tak kenyangg je lagi. haha..
ReplyDeleteCWL: jum jum..jemput makan..tp faa punye da abes...CWL kena try buat ni..hehe
ReplyDeleteizahdaut: memang x kenyang..sebelah pon blom tentu..rase cam tetibe je ghaib..jom laa kite melayukn dessert ni..moh reramai org melayu buat..huhu
ReplyDelete