Inilah Mee Kari yang terbaik pernah aku buat. Memang sedap. Rasa nak buat lagi..lagi..dan lagi! huhu. Tapi ni buat dlm kuantiti yg sikit. Al-maklumlah.. Angah, Abang, Ateh dah balik ke tempat bersarang masing2. haha. Tinggal aku n Alang yg masih menumpang kat sarang ummi n abah. Hoho.
Secret recipe? hehe. xde la secret sangat sebab dah tersebar merata ni. Tak pe la. Ni nak bagitaw, sedara aku, Makngah Mi cakap, kalo nak Mee Kari tu lagi sedap, campur ikan bilis blender sikit. Mean, kalo blend lada tu, campur ikan bilis sikit. Ternyata, memang superb rasa dia! Serius! Tak tipu! Thanks Makngah Mi!
Meh aku bagi resepi n korang try kalo korang tak pecaye. Cuba tau!
MEE KARI
1 bungkus mee kuning
sedikit taugeh
sedikit sawi
3 biji telur
~celur semua bahan ni. kecuali telur.
~rebus telur hingga masak.
2biji bawang besar
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering - rendam air panas
segenggam ikan bilis
sedikit halia
1 sudu sos cili - xnak isi pon xpe
1 paket kecil serbuk kari daging + sedikit air (gaul)
3 keping isi ayam - hiris (boleh jugak isi daging, kerang, udang dll)
10 keping tauhu kering - potong 2
1 paket kecil fish ball - potong 2
3 keping fish cake - hiris nipis
1 kotak kecil santan segera
1 keping asam keping
garam n gula
minyak utk menumis
~blender bawang, bawang putih, cili kering, halia dan ikan bilis.
~tumis bahan blender hingga garing. masukkan serbuk kari daging. kacau hingga garing.
~masukkan sos cili,ayam, sedikit air dan asam keping. biar hingga mendidih.
~masukkan fish ball, fish cake n tauhu kering. perasakan dgn garam n gula.
~masukkan santan. kacau hingga masak kesemua bahan tu.
~makan dgn mee, sawi, tauge, telor rebus dan bawang goreng.
Haa..dah tengok resepi kan? Lagi satu, kalo nak dapat kari yg sedap n pekat, campurkan sos cili sikit. jgn bnyak sgt. Hehe. Air tu plak ikut la nak pekat or tak kuah kari tu. Aku suka separa means xpekat sgt..xcair sgt. Sedap!
:)
ReplyDeleteberapa minit nk masak ni??
ReplyDelete15-20 minit siap laa
Delete